«Για τους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά που αναγκάζονται να αποκαλούν σπίτι τους τη Μόρια, ο προσφυγικός καταυλισμός είναι μια καθημερινή μάχη για την επιβίωση», γράφει ο Guardian.
Στην αυτοψία που έκανε στη Μυτιλήνη η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας σημειώνει ότι οι συνθήκες διαβίωσης στο πρώην στρατόπεδο και νυν κέντρο υποδοχής προσφύγων είναι τόσο απελπιστικές που ακόμη κι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χαθούν ζωές.
«Για τις οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που έχουν από καιρό κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, ο κατάμεστος καταυλισμός είναι μια τραγωδία που περιμένουν να συμβεί και μια ντροπή για την Ευρώπη», γράφει «καρφώνοντας» την ελληνική κυβέρνηση: «τώρα, που αρχίζουν οι βροχές και ξεσπούν ταραχές οι Αρχές στην Αθήνα αναλαμβάνουν δράση υποσχόμενες να μεταφέρουν 5.000 αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική χώρα.»
«Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες στη Μόρια ζουν σε βρώμικα αντίσκηνα και η μόνη προετοιμασία για το χειμώνα ήταν ότι έβαλαν ξύλινα παλέτα για να μην ακουμπούν οι μουσαμάδες στο λασπωμένο έδαφος», διαπιστώνει η Έλενα Σμιθ. Και περιγράφει έναν αέρα είναι μολυσμένο με τοξικές αναθυμιάσεις από τα πλαστικά μπουκάλια που καίνε οι πρόσφυγες ελλείψει ξύλων για να ζεσταθούν και δρομάκια είναι κατάμεστα με σκουπίδια και περιττώματα από τις υπερχειλισμένες τουαλέτες.
«Έχω ξεμείνει από λόγια για να περιγράψω τις συνθήκες που είναι κάτι παραπάνω από άθλιες. Πρόσφατα συνέκρινα αυτό που κάνουν εδώ με το Γκουαντάναμο, αλλά δεν έχω πάει εκεί. Ίσως ο όρος “στρατόπεδο συγκέντρωσης” να είναι πιο κατάλληλος», δηλώνει στον Guardian ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, κάνοντας λόγο για «εθνική ντροπή» σ’ έναν χώρο που θυμίζει τεράστιο κέντρο κράτησης με διακίνηση ναρκωτικών, πορνεία και συχνές συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων εθνοτικών ομάδων. Και απευθύνει νέα έκκληση στις Αρχές: «Πρόκειται για μια έκτακτη κατάσταση που απαιτεί έκτακτες λύσεις. Από το καλοκαίρι λέμε “κάντε κάτι στη Μόρια”. Θα πεθάνουν άνθρωποι αν δεν βελτιωθούν οι υποδομές».
Αμερικανός εθελοντής λέει στη βρετανική εφημερίδα ότι οι συνθήκες στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στα ελληνικά νησιά μόνον με καταστάσεις που έχει ζήσει στην Αϊτή και την Ονδούρα μπορούν να συγκριθούν. «Αν αυτό είναι το καλύτερο που μπορεί να προσφέρει η Ευρώπη, είμαι σοκαρισμένος», λέει οΤζέρεμι Χόλμαν. Κι ένας Ιρλανδός συνάδελφός του συμπληρώνει: «Η Μόρια υπονομεύει όλα όσα πρεσβεύει η Ευρώπη. Αν κρατάς ανθρώπους σε τέτοιες συνθήκες, αν τους κλέβεις την ελπίδα και τους καταδικάζεις να υποφέρουν, δεν πρόκειται να βγει τίποτε καλό απ’ αυτό»…