Πέμπτη, 29 Ιουλίου, 2021

Guardian: Η “άλλη” ελληνική κρίση για την οποία κανείς δεν μιλά

«Την ώρα που όλη η προσοχή είναι στραμμένη ακλόνητα πάνω στις διαπραγματεύσεις του Αλέξη Τσίπρα με την τρόικα», γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian, «υπάρχει άλλη μία κρίση για την οποία οι περισσότεροι δεν μιλούν».

Όπως αναφέρει, ο ΟΗΕ προειδοποίησε στις 10 Ιουλίου πως η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με «έκτακτη ανάγκη χωρίς προηγούμενο» σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες.

Κατά μέσο όρο, χίλοι άνθρωποι την ημέρα- και ο αριθμός αυτός μεγαλώνει- φτάνουν στα ελληνικά νησιά και από τις αρχές του χρόνου έχουν φτάσει μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα 77.100 άνθρωποι.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν κατ’ αρχήν να επανεγκατασταθούν 40.000 αιτούντες άσυλο από την Ιταλία και την Ελλάδα αλλά τώρα ο ΟΗΕ καλεί την Ευρώπη να κάνει περισσότερα εν μέσω προσφυγικής κρίσης:

«Η κατάσταση απαιτεί συλλογή απόκριση βασισμένη στις αρχές του ανθρωπισμού, της πρόσβασης σε προστασία και της αλληλεγγύης και υπευθυνότητας που μοιράζονται τόσο οι χώρες εντός ΕΕ αλλά και με τις χώρες εκτός. Η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει τις παραδόσεις της σε αυτό το θέμα. Αυτές οι προτάσεις- ακόμα κι αν είναι μικρές σε σχέση με τις ανάγκες- είναι σημαντικά πρώτα βήματα προς μια τέτοια προσέγγιση κατανόησης. Καθώς οι ανάγκες εξακολουθούν να διογκώνονται, αυτά τα μέτρα θα πρέπει να επεκταθούν», τονίζει ο Οργανισμός.

Περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι πέρασαν στην Ευρώπη φέτος αναζητώντας καταφύγιο, με τους αριθμούς να καταγράφουν αύξηση 149% σε σχέση με το 2014.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων