Ο παραγωγός της ταινίας “Βαθύ Γαλάζιο”, Νίκος Γιαννόπουλος, ακόμη θυμάται τον ενθουσιασμό των κατοίκων της Αμοργού, κατά τα γυρίσματα της ταινίας “Βαθύ Γαλάζιο” του Λυκ Μπεσόν. “Όλοι ήθελαν να συμμετάσχουν. Ήταν μία κίνηση που βοήθησε την Αμοργό”, αναφέρει ο παραγωγός στον Guardian.
Η ταινία του Λυκ Μπεσόν για δύο δύτες αποτέλεσε μεγάλη εμπορική επιτυχία που έγινε κλασική και αύξησε τις αφίξεις των τουριστών στην Αμοργό. Χρειάστηκε, όμως, περισσότερο από μία δεκαετία πριν μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές επιλέξουν την Ελλάδα για τα γυρίσματά τους. Ήταν η Κεφαλονιά το 2001 με το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι και η Σκόπελος το 2008 με το Mamma Mia, που έφεραν μία σειρά μεγάλων σταρ του Χόλυγουντ στα ελληνικά νησιά.
Τα αιτήματα από κινηματογραφιστές που ήθελαν να εκμεταλλευτούν τα μοναδικά φυσικά τοπία της χώρας έπεσαν στο κενό. Αγανακτισμένοι από την γραφειοκρατία και την έλλειψη οικονομικών κινήτρων οι άνθρωποι του Χόλυγουντ στράφηκαν αλλού.
Όμως, πλέον, καθώς η Ελλάδα φαίνεται να επανέρχεται από την οκταετή οικονομική κρίση, οι αρχές αναγνωρίζουν ότι η κινηματογραφική βιομηχανία μπορεί να προσφέρει ένα λαμπρότερο μέλλον στη χώρα.
“Είναι γελοίο που τόσες ταινίες με θέμα την Ελλάδα, γυρίζονται αλλού”, δήλωσε ο σκηνοθέτης Αντώνης Κιούκας, ο οποίος προεδρεύει σε διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αμοργού. “Έχουμε χάσει πολλές ευκαιρίες τις τελευταίες δεκαετίες: Ο Μέγας Αλέξανδρος, η Τροία, οι 300, και το Μάμα Μία 2. Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι το καλύτερο ανοιχτό στούντιο του κόσμου. Για χρόνια λέμε ‘πάρτε μέτρα να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί”.
Παρά τα οικονομικά προβλήματα, η Ελλάδα ενεργοποίησε νομοθεσία προκειμένου να εξασφαλίσει 450 εκατ. από τον προϋπολογισμό για κινηματογραφικές παραγωγές για την επόμενη πενταετία.
Επισκεπτόμενος τα μεγαλύτερα εκτός Χόλλυγουντ κινηματογραφικά στούντιο στο Σικάγο τον προηγούμενο μήνα, ο Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι χρήματα είχαν ήδη μπει “στην άκρη” προκειμένου να πληρώνεται το 25% σε επιστροφές για τα έξοδα των ξένων παραγωγών στην Ελλάδα.
Έχοντας το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη, έλληνες αξιωματούχοι ευελπιστούν ότι η αειθαλής βιομηχανία θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στη χώρα.
“Είναι εθνικό ζήτημα και δεν υπάρχει χρόνος για ολιγωρία” δήλωσε ο Λευτέρης Κρέτσος, γενικός γραμματέας Επικοινωνίας, που συνόδευσε τον Έλληνα πρωθυπουργό στο ταξίδι του στο Σικάγο.
Το περασμένο καλοκαίρι, η ελληνική κυβέρνηση πέρασε νομοθεσία με σκοπό την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων. Για τον σκοπό αυτό έχει συσταθεί μία επιτροπή που θα επιβλέπει την διαδικασία αδειοδότησης.