Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, 2021

Guardian: η προσφυγική κρίση φέρνει ένα βήμα πριν την κατάρρευση την ΕΕ

Δημοσίευμα της βρετανικής Guardian αναφέρεται στη δραματική κατάσταση σε ΕΕ και Ελλάδα, λόγω της προσφυγικής κρίσης. Γράφει ότι η σύνοδος των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες την Πέμπτη αποτέλεσε την τελευταία προσπάθεια για μια κοινή απάντηση, αν και «σκεπάστηκε από την άγρια κόντρα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αυστρία, η οποία αποτελεί την αιχμή της προσπάθειας να μπει σε καραντίνα η Ελλάδα και να σταματήσει η ροή των μεταναστών προς τα Βαλκάνια, με το μερικό κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας-Σκοπίων».

«Οι ευρωπαϊκες κυβερνήσεις ετοιμάζονται για μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, καθώς αυξάνεται ο πανικός ότι οι σπασμωδικές κινήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντεπεξέλθει με την προσφυγική κρίση είναι ένα σημείο πριν την κατάρρευση», γράφει η βρετανική εφημερίδα.

«Αν η Ελλάδα αποκλειστεί από την υπόλοιπη ζώνη Σένγκεν, τότε το Βερολίνο προβλέπει μια ανθρωπιστική κρίση και μια κρίση ασφαλείας μέσα σε ημέρες» συνεχίζει το δημοσίευμα. Στο ίδιο πνεύμα, επισημαίνει τη δήλωση Αβραμόπουλου ότι «η πιθανότητα μιας ανθρωπιστικής κρίσης μεγάλης κλίμακας είναι εδώ και είναι πραγματική».

«Η ανθρωπιστική διάσταση στην Ευρώπη έχει γίνει πολύ πιο σημαντική από ό,τι ήταν μέχρι τώρα» προσθέτει, τέλος, ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται η Guardian.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων