Λεπτομερής ανάλυση του Χάρβαρντ και τριών βρετανικών Πανεπιστημίων, έδειξε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση από την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, ευθύνεται ούτε λίγο ούτε πολύ για έναν στους πέντε θανάτους παγκοσμίως το 2018.
Σύμφωνα με την έρευνα αυτό μεταφράζεται σε 8,7 εκατομμύρια νεκρούς. Ο Guardian στο άρθρο του αναφέρει ότι οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα τρισδιάστατο μοντέλο ατμοσφαιρικής χημείας που εποπτεύεται από τη Nasa και προσφέρει λεπτομερείς αναλύσεις για τις πηγές ρύπανσης.
Mε τον όρο «αόρατος δολοφόνος», η έρευνα καταγράφει τις συνέπειες που έχει η αλλοίωση της ατμόσφαιρας από τη χρήση των καυσίμων, κυρίως στην ανατολική Ασία όπου εθύνεται σχεδόν για το 1/3 των θανάτων, και κατά δεύτερο λόγο στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, όπου το ποσοστό των θανάτων πέφτει στο 1/6.
Αναλυτικότερα, το ποσοστό θανάτων που οφείλονται στη ρύπανση, βάσει των στοιχείων του 2018, ανέρχεται στο 30,7% στην ανατολική Ασία (δεδομένης της τεράστιας ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε χώρες όπως η Κίνα), ενώ στην Ευρώπη το ποσοστό είναι 16,8%, δηλάδή πάνω απο ένας στους έξι θανάτους συνδέεται με τη ρύπανση.
Στον Καναδά το ποσοστό είναι 13,6% και στις ΗΠΑ 13,1%, ενώ πέφτει από το 8% και κάτω στην Κεντρική και Νότια Αμερική, και στον υπόλοιπο κόσμο.
Τα 8,7 εκατ. νεκρών του 2018 συνιστούν «σημαντική προσθήκη στην παγκόσμια επιβάρυνση θνητότητας και ασθενειών», αναφέρει η έρευνα, που εξέπληξε και τους ίδιους τους επιστήμονες που τη διεξήγαγαν με τον εξαιρετικά υψηλό αριθμό θυμάτων από την κατανάλωση καυσίμων παγκοσμίως.
«Αρχικά ήμαστε πολύ διστακτικοί όταν πήραμε στα χέρια μας τα αποτελέσματα διότι ήταν εντυπωσιακά, αλλά πλέον ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερα αναφορικά με αυτή τη ρύπανση», ανέφερε η Ελουάζ Μαρέ, καθηγήτρια του University College London η οποία συμμετείχε στην έρευνα.
Σύμφωνα με την έρευνα χωρίς εκπομπές ορυκτών καυσίμων, το μέσο προσδόκιμο ζωής του παγκόσμιου πληθυσμού θα αυξηθεί περισσότερο από ένα χρόνο, ενώ το παγκόσμιο οικονομικό και υγειονομικό κόστος θα μειωθεί κατά περίπου 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο αριθμός των θυμάτων ξεπερνά το άθροισμα των νεκρών παγκοσμίως εξαιτίας του τσιγάρου και της ελονοσίας μαζί.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Environmental Journal, συνδέει φονικές παθήσεις όπως οι καρδιαγγειακές και αναπνευστικές με τη ρύπανση, θεωρώντας την κατανάλωση καυσίμων ως τη βασική αιτία εμφάνισής τους σε ασθενείς. Ωστόσο η ρύπανση πλέον συνδέεται και με την απώλεια όρασης.
Πηγή: https://www.theguardian.com/environment/2021/feb/09/fossil-fuels-pollution-deaths-research