Δευτέρα, 8 Αυγούστου, 2022

Guardian: «Κολοσσιαία αποτυχία» η διάσωση της Ελλάδας

Ως μια «κολοσσιαία» αποτυχία χαρακτηρίζει την Ελλάδα ο οικονομικός αναλυτής της Guardian, σχολιάζοντας την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης.

«Μετά από οκτώ χρόνια, η Ελλάδα θα θεωρηθεί τη Δευτέρα αρκετά ισχυρή για να σταθεί στα πόδια της. Το διεθνές πρόγραμμα διάσωσης που έχει παράσχει στην Αθήνα οικονομική βοήθεια έκτακτης ανάγκης θα λήξει. Εκτός από τους δύσκολους δημοσιονομικούς κανόνες που ισχύουν για την επόμενη δεκαετία ή και περισσότερο, οι Έλληνες μπορούν να αποχαιρετήσουν την τρόικα […] που στην ουσία έχει διαχειριστεί τη χώρα από το 2010» αναφέρει ο αρθογράφος.

Ωστόσο, σύμφωνα με το βρετανικό Guardian, παρά τα χαμόγελα στο Μαξίμου, φαίνεται πως το ‘’success story’’ που περιλαμβάνει σταθερή ελληνική οικονομία, είναι κάτι το οποίο απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

«Η Ελλάδα αποτελεί μια κολοσσιαία αποτυχία» γράφει χαρακτηριστικά ο οικονομικός συντάκτης της Guardian. «Πρόκειται για μια ιστορία ανικανότητας, δόγματος, άσκοπης καθυστέρησης και των συμφερόντων των τραπεζών που τίθενται στις ανάγκες των ανθρώπων» συμπληρώνει ενώ τονίζει ότι θα υπάρξουν μακροχρόνιες οικονομικές επιπτώσεις.

HTML tutorial

Παρά τα χειροκροτήματα από τους δανειστές και τους συμμάχους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, φαίνεται ότι ο Τύπος δε συμφωνεί με το όνειρο της «μεταμνημονιακής επιτυχίας».

Όπως αναφέρει ο βρετανικός Τύπος, τα προβλήματα της Ελλάδας, προκλήθηκαν όταν η Αθήνα δήλωσε ότι το δημοσιονομικό της έλλειμμα είχε διογκωθεί στο 13% του ΑΕΠ το 2009.

Οι αγορές τρομοκρατήθηκαν και η Αθήνα αναγκάστηκε να αναζητήσει βοήθεια. Το αρχικό σχέδιο διάσωσης περιλάμβανε χρηματοδοτική βοήθεια ύψους 110 δισ. Ευρώ σε αντάλλαγμα της συρρίκνωσης του ελλείμματος κατά 7,5 ποσοστιαίες μονάδες το 2010 μόνο.

Οι επενδυτές θα απαιτούσαν χαμηλότερη πριμοδότηση για την κατοχή κρατικού χρέους και αυτό θα οδηγούσε σε χαμηλότερα μακροπρόθεσμα επιτόκια. Η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε ένα πρόγραμμα περικοπών των δημοσίων επενδύσεων, που είχε το αντίθετο αποτέλεσμα από το προσδοκώμενο.

Η μείωση των μισθών του δημόσιου τομέα και η μείωση της αξίας των παροχών είχαν ως αποτέλεσμα χαμηλότερες καταναλωτικές δαπάνες και περαιτέρω υποβαθμισμένες ιδιωτικές επενδύσεις.

Το αποτέλεσμα ζήσαμε να το δούμε και οι ίδιοι: υποχώρηση των φορολογικών εσόδων της χώρας, αύξηση της ανεργίας.

«Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε παρά μειώθηκε, οδηγώντας σε πιέσεις για ακόμη μεγαλύτερες περικοπές» υπογραμμίζει η Guardian.

«Οι ψηφοφόροι κάποτε πίστευαν ότι αν εργάζονταν σκληρά, θα κέρδιζαν μια αξιοπρεπή αμοιβή και το κράτος θα τους φρόντιζε στις δύσκολες στιγμές. Εάν η ελπίδα αυτή δεν υπάρχει πλέον, αυτό που συνέβη στην Ελλάδα τα τελευταία οκτώ χρόνια έχει να κάνει με αυτό» καταλήγει ο συντάκτης.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων