Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της Ρουμανίας πρότεινε μια γυναίκα από την Ταταρική μειονότητα της χώρας για Πρωθυπουργό την Τετάρτη. Αν επιτύχει να λάβει την έγκριση από τον Πρόεδρο και το Κοινοβούλιο, θα πρόκειται τόσο για την πρώτη γυναίκα όσο και την πρώτη μουσουλμάνα που αναλαμβάνει το συγκεκριμένο αξίωμα στη χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα σημείωσε μια ηχηρή νίκη στις γενικές εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου, κερδίζοντας περισσότερο από το 45% των ψήφων. Μαζί με τον μικρότερο σύμμαχό του, τη Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, κατέχει πλέον την πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο.
Κανονικά, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος ορίζεται από τον Πρόεδρο της χώρας Πρωθυπουργός. Εντούτοις, ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, Liviu Dragnea, είναι μια προβληματική επιλογή. Κι αυτό διότι είχε καταδικαστεί για εκλογική νοθεία και με ποινή διετούς φυλάκισης με αναστολή από τον Απρίλιο. Άλλωστε, ο ίδιος ο Πρόεδρος, Klaus Iohannis, έχει δηλώσει ότι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας θα πρέπει να είναι απαλλαγμένος από ποινικές καταδίκες ή εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες.
Έτσι, οι Σοσιαλδημοκράτες στράφηκαν προς την 52χρονη Sevil Shhaideh, μια σχετικά ελάχιστα γνωστή πολιτική προσωπικότητα που υπηρέτησε ως Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης για έξι μήνες στην τελευταία κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών.
«Είναι μια επιλογή που προκαλεί έκπληξη», δήλωσε ο Sergiu Miscoiu, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Babes-Bolyai στο Cluj. «Οι άνθρωποι περίμεναν κάποιον που ελέγχεται από τον Dragnea, αλλά από τα ανώτερα κλιμάκια του κόμματος, όχι κάποιον σχετικά νέο».
«Η επιλογή τη Shhaideh δείχνει ότι ο Dragnea θα ελέγχει την κυβέρνηση χωρίς να λαμβάνει άμεση ευθύνη», πρόσθεσε ο καθηγητής Miscoiu. «Δεν είναι χρωματισμένη με άμεσο τρόπο, έτσι ο Iohannis δεν έχει καμία σοβαρή δικαιολογία να την απορρίψει».
Ο καθηγητής Miscoiu ανέφερε επίσης ότι η επιλογή αυτή μπορεί να έχει επίσης στόχο να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για υπέρμετρο ορθοδοξισμό και εθνικισμό κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Αναφερόμενος στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, είπε: «Το P.S.D. λέει έμμεσα με την υποψηφιότητα αυτή: Μας κατηγορείται ότι είμαστε εθνικιστές και ορθοδοξιστές – κοίταξτε τι κάνουμε, δεν σας αρέσει;»
Σε κάθε περίπτωση η ανάδειξη της Shhaideh ως υποψηφίου προκάλεσε έκπληξη τόσο στους πολιτικούς κύκλους όσο καις στους αναλυτές.
Η Shhaideh χαρακτηρίζεται περισσότερο ως manager και τεχνοκράτις παρά πολιτικός. Κι αυτό γιατί είναι μία οικονομολόγος που έχει εργαστεί στην τοπική και περιφερειακή διοίκηση για πολλά χρόνια.
Η υποψήφια πρωθυπουργός έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας της στην Κωστάντζα και όχι στο Βουκουρέστι. Μολοταύτα φαίνεται να βρίσκεται πιο κοντά στον Dragnea. Ήταν Γενική Γραμματέας στο Υπουργείο Ανάπτυξης, όταν ο Dragnea ήταν επικεφαλής στο ίδιο Υπουργείο και διάδοχός του όταν παραιτήθηκε το 2015.
Αξίζει να αναφερθεί ότι μουσουλμάνες γυναίκες έχουν πολύ σπάνια διατελέσει αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στην Ευρώπη. Τα λίγα προηγούμενα παραδείγματα ήταν σε χώρες με μουσουλμανικές πλειονότητες: η Tansu Ciller ως πρωθυπουργός της Τουρκίας στη δεκαετία του 1990 και η Atifete Jahjaga ως Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου την περίοδο 2011-2016.
Πηγή: New York Times