Της Μαρίας Σπυράκη, ευρωβουλευτή ΝΔ-ΕΛΚ, συμπρόεδρου του Intergroup για την Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Κλιματική Αλλαγή
Η ημέρα της Γυναίκας είναι μια ωραία αφορμή για απολογισμό. Και όταν τον κάνουμε ανακαλύπτουμε ότι οι γυναίκες υποεκπροσωπούμαστε, πρώτα από όλα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.
Το 2021, η Ε.Ε. πέτυχε 68 βαθμούς στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE). Ωστόσο, όσον αφορά στην πολιτική εξουσία οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στον τομέα της πολιτικής στην Ε.Ε., με μόνο το33% των μελών των εθνικών κοινοβουλίων να είναι γυναίκες. Στο ευρωκοινοβούλιο είμαστε 4 στους 10.
Παράλληλα, διαπιστώνουμε ένα επίμονο χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων στην εργασία, με τις γυναίκες να πρωταγωνιστούν σε χαμηλόμισθες θέσεις και να υποεκπροσωπούνται σε θέσεις λήψης αποφάσεων. Σύμφωνα με μελέτες του EIGE, μόλις 1 στους 10 CEOs είναι γυναίκα.
Στην καθημερινότητα οι γυναίκες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να παρενοχληθούν σεξουαλικά στο χώρο εργασίας.
Η έμφυλη βία παραμένει πλήττει επίσης πολλές γυναίκες στην Ευρώπη. Πανευρωπαϊκή έρευνα φανερώνει πρόσφατα ότι μία στις τρεις γυναίκες στην Ε.Ε. έχουν υποστεί σωματική ή και σεξουαλική βία, ποσοστό που αυξήθηκε δραματικά κατά την πανδημία Covid-19. Αν και τα επίσημα στατιστικά δεν είναι ακόμη διαθέσιμα, τα παραδείγματα κάποιων χωρών είναι χαρακτηριστικά: Στην Γαλλία υπήρξε ένα άλμα 32% στην ενδοοικογενειακή βία μέσα σε μία μόλις εβδομάδα, ενώ στην Λιθουανία παρατηρήθηκε αύξηση 20% στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας κατά την διάρκεια του lockdown.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι ιδιαίτερη. Μας βρίσκει να προσπαθούμε να ορθοποδήσουμε από την πανδημία του κορωνοϊού και να οικοδομήσουμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους ξεκινώντας από τις γυναίκες. Οι γυναίκες στην πολιτική είμαστε λίγες, αλλά η δουλειά μας σε όλους τους τομείς της δραστηριότητας περιλαμβάνει αυτονόητα τον πυλώνα για την ισότητα των φύλων. Είναι απαραίτητο να κάνουμε άμεσα τα επόμενα βήματα με συγκεκριμένους και δεσμευτικούς στόχους. Επείγει να θεσμοθετήσουμε σε ευρωπαϊκό πλαίσιο:
Δεσμευτικά μέτρα για τον καθορισμό και την απαγόρευση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία με μηχανισμούς επίλυσης παραπόνων και διαφορών, εκστρατείες εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, καθώς και υπηρεσίες υποστήριξης και μέσα έννομης προστασίας.
Δεσμευτικά μέτρα σχετικά με τη διαφάνεια των αμοιβών. Εξίσωση των μισθών και των εργασιακών συνθηκών σε γυναικοκρατούμενους τομείς όπως η φροντίδα, η υγεία και η λιανική πώληση. Ευρωπαϊκό πλαίσιο-οδηγία για την πρόληψη και την καταπολέμηση όλων των μορφών έμφυλης βίας.
Η κοινωνία αλλάζει με συστηματικές παρεμβάσεις που απαιτούν πολιτικές αποφάσεις και στενή παρακολούθηση για την εφαρμογή τους.
Την επόμενη φορά που θα πάτε στην κάλπη για οποιαδήποτε εκλογή εθνική, αυτοδιοικητική, Ευρωπαϊκή, διαλέξτε τις γυναίκες που θα σας εκπροσωπήσουν. Οι γυναίκες στην πολιτική δεν βρίσκονται για να συμπληρώνουν το κάδρο αλλά για να πρωταγωνιστούν και να εκπροσωπούν τις γυναίκες και τους άνδρες που πρωταγωνιστούν σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.