Από την Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δέχεται και πάλι ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για την χορήγηση πιστώσεων. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη που ήρθε αμέσως μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από «selective default» σε «B-» από την Standard & Poor’s, με ταυτόχρονη διατήρηση σταθερού outlo ok, μόλις λίγες μέρες μετά την επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, την εκταμίευση της δόσης μαμούθ από το Eurogroup και την επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο εντός του οποίου μπορεί να συντελεστεί το «ελληνικό θαύμα». Η ευρωζώνη έχει άμεσα ανάγκη μιας success story, μετά την απειλή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι πως η Ιταλία μπορεί να την εγκαταλείψει αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν γίνει σαν τις άλλες κεντρικές τράπεζες, δηλαδή να μπορεί να τυπώνει χρήμα.
Η S&P, παρά το γεγονός ότι το χρέος είναι στο επίπεδο του 160% του ΑΕΠ, θεωρεί σημαντική μείωση (3,5% του ΑΕΠ) των ετήσιων τόκων που καταβάλει η χώρα μας, καθώς και την επιμήκυνση της διάρκειας του ελληνικού χρέους. Το σημαντικότερο αυτής της ψήφου εμπιστοσύνης είναι οι θετικές επιπτώσεις στο μέτωπο των ομολόγων και των μετοχών που μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα οδηγήσει και στην δική τους αναβάθμιση. Όλα αυτά οδηγούν σε μείωση του κόστους χρηματοδότησης των τραπεζών που έτσι θα μπορέσουν να αντλήσουν κεφάλαια και να τα διοχετεύσουν στην αγορά.
Μέσα στο κλίμα αυτό, η τιμή του ελληνικού δεκαετούς εκτινάχθηκε στο 47,4% της ονομαστικής αξίας, με την απόδοση στο 11,7%, συμπαρασύροντας θετικά τις αποδόσεις και των άλλων ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου.
Αν σε αυτά προσθέσουμε την κινητικότητα του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και την αναγγελία ριζοσπαστικών θεσμικών αλλαγών, τότε το Success Story μπορεί και να προκύψει ξαφνικά μπροστά μας.
Η πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει τα ιδρυτικά κεφάλαια για ίδρυση ΑΕ από 60.000 ευρώ στις 24.000 και για τις ΕΠΕ από 4.500 ευρώ στις 2.400 ευρώ είναι μια κίνηση λογικής. Ίσως, η πρώτη μετά τον ορυμαγδό των αδιέξοδων μέτρων του τελευταίου μήνα. Αν σε αυτό προσθέσουμε την πώληση του ΟΠΑΠ προς 190 εκατ. Ευρώ από 125 που ήταν η αρχική προσφορά, παρά το παρασκήνιο και τις γκρίζες ζώνες του deal και την επιδιωκόμενη άμεση επιτάχυνση 30 μεγάλων έργων υποδομής που ήταν στο τέλμα της απραξίας εδώ και δύο τρία χρόνια, καθώς και τεσσάρων καινούργιων, τότε μπορούμε να δούμε την οικονομία να παίρνει μπροστά.
Το ζήτημα είναι να αρχίσει να δουλεύει το σύστημα. Μεγάλα τραπεζικά καταστήματα σε περιοχές top, όπως η Κηφισιά, που κάποτε έσφυζαν από ζωή και καταθέσεις, παρουσιάζουν τις τελευταίες ημέρες εικόνα νεκροταφείου.
Αλλά τον τόνο της νέας εποχής πρέπει να τον δώσει η κυβέρνηση. Με στροφή στις υγιείς δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα.