Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

H «απελευθέρωση» που πάει με όλα!

Η απελευθέρωση των αγορών, έχει γίνει πλέον το συνοδευτικό που μας σερβίρουν οι Τροικανοί, αδιακρίτως με όλα τα γεύματα. Είναι κάτι σαν την Coca Cola που πάει με όλα, ή σαν πανάκεια, δια πάσαν νόσον.

Έληξε άκαρπος ο διαγωνισμός για την εξεύρεση επενδυτών που θα αναλάμβαναν τη δημιουργία τριών νέων εταιριών λιανική πώλησης φυσικού αερίου σε Στερεά, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία Θράκη. Οι επενδυτές αυτοί, θα έπρεπε να φτιάξουν το δίκτυο και εν συνεχεία να πουλάνε το αέριο σε οικιακούς καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις. Για τη διασφάλιση της επένδυσης η ιδέα ήταν να έχουν αποκλειστική χρήση του δικτύου που (επαναλαμβάνω) οι ίδιοι θα κατασκεύαζαν, για διάστημα 15 ετών. Αντίστοιχη συμφωνία έχει ήδη υπάρξει για την ανάπτυξη των τριών υφιστάμενων εταιριών διανομής αερίου στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα.

Όμως όχι. Η Τρόικα διαφώνησε, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο αντίκειται στους όρους του ελεύθερου ανταγωνισμού και βεβαίως δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει δεκτό. Επιπλέον θα πρέπει να επέλθει αμέσως το άνοιγμα της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου και να καταργηθούν τα μονοπώλια των τριών υφιστάμενων ΕΠΑ.

Μετά από αυτό, όπως ήταν φυσικό, καμία ελληνική η ξένη εταιρία δεν υπέβαλε προσφορά στο διαγωνισμό. Ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει μια τσέχικη και μια ολλανδική εταιρία διανομής αερίου, καθώς και η ιταλική ENI που ελέγχει τις ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Λάρισας. Οι απαιτήσεις της Τρόικας κάνουν την ENI να ανησυχεί ακόμη και για τις υφιστάμενες επενδύσεις της, ενώ οι Ολλανδοί και οι Τσέχοι έφυγαν νωρίς.

Όπως φαίνεται η έννοια της ανώριμης αγοράς που δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει με όρους ανταγωνισμού τη στιγμή που δεν υφίσταται καν, είναι άγνωστη για τους Τροικανούς οι οποίοι γνωρίζουν μια ρετσέτα για όλες τις ασθένειες.

Οι εθελοντικές δράσεις “από καρδιάς” της Mondelez υποστηρίζουν την ΜΚΟ PRAKSIS

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων