Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

H Μέρκελ, οι πολωνικές ανησυχίες και το ρώσικο αέριο

Η γερμανίδα Καγκελάριος Αγγέλα Μέρκελ κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία δήλωσε ότι η Γερμανία δεν εξαρτάται από τις παραδόσεις του ρωσικού φυσικού αερίου και δεν αναμένει να έχει προβλήματα εφοδιασμού. Σε συνέντευξη της στην εφημερίδα Passauer Neue Presse (PNP) η κυρία Μέρκελ επιχείρησε να απαντήσει στις επικρίσεις του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ ότι «η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο θα μπορούσε να περιορίσει στην πράξη την κυριαρχία της Ευρώπης» έναντι της Μόσχας, κυρίως όσον αφορά το θέμα της Ουκρανίας.

«Προμηθευόμαστε ρωσικό φυσικό αέριο σε ποσοστό 35%, αυτό δεν μας καθιστά εξαρτώμενους», δήλωσε η Μέρκελ και πρόσθεσε: «οι γερμανικές εταιρίες έχουν στηριχθεί στο ρωσικό φυσικό αέριο εν γνώσει τους. Υπογράφηκαν συμβόλαια, ορισμένα είναι πολύ μακροπρόθεσμα και μέχρι τώρα η Ρωσία παρέδιδε πάντα φυσικό αέριο».

Μέρκελ και Τουσκ ανακοίνωσαν από τη Βαρσοβία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση…. σκοπεύει να υιοθετήσει νέα σειρά κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας προκειμένου να ασκήσει πίεση υπέρ της διεξαγωγής διαλόγου με τις ουκρανικές αρχές. Μάλιστα η Μέρκελ στη συνέντευξη της στην εφημερίδα Passauer Neue Presse κάλεσε τη Μόσχα να «σεβαστεί την κυριαρχία και την επικράτεια» της Ουκρανίας και επανέλαβε ότι η προσάρτηση της Κριμαίας «αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο».

Συμπέρασμα: Όταν προμηθεύεσαι από τη Ρωσία ….μόνο το 1/3 του αερίου που καταναλώνεις τότε επικαλείσαι το διεθνές δίκαιο και ανακοινώνεις ότι σκοπεύεις να πάρεις μέτρα κατά του προμηθευτή σου … κάποτε στο μέλλον.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων