Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021

H Νέα Υόρκη αυξάνει το όριο ηλικίας για την αγορά τσιγάρων

Η αγορά τσιγάρων για τους νέους της Νέα Υόρκη θα γίνει ακόμη δυσκολότερη, καθώς το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την αύξηση του ορίου ηλικίας για την αγορά καπνού και τσιγάρων από τα 18 στα 21 έτη.

Είναι η πρώτη μεγάλη αμερικανική πόλη που παίρνει τόσα αυστηρά μέτρα για να προστατεύσει τους νέους από το κάπνισμα.

Το νέο μέτρο, που θα ισχύει και για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, θα εφαρμοστεί έξι μήνες μετά την υπογραφή του.

«Η εν λόγω νομοθεσία θα σώσει ζωές», τόνισε η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κριστίν Κουίν.

Το μέτρο προκάλεσε την αντίδραση των νέων στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι σε ηλικία μικρότερη των 21 ετών μπορούν να οδηγήσουν, να ψηφίσουν, να πολεμήσουν αλλά όχι να αγοράσουν τσιγάρα.

Ο υπεύθυνος της πόλης για θέματα υγείας, Τόμας Φάρλεϊ, εξήγησε ότι πάνω από το 80% των ενηλίκων που καπνίζουν στη Νέα Υόρκη, άρχισαν πριν από τα 21 τους και το μέτρο αυτό «θα προστατεύσει τους εφήβους και θα εμποδίσει πιθανόν πολλούς να αρχίσουν να καπνίζουν».

Οι ιδιαίτερα αυστηροί νόμοι της Νέας Υόρκης για το κάπνισμα σε συνδυασμό με την υψηλή φορολογία στα τσιγάρα είχαν ως αποτέλεσμα μέσα σε δέκα χρόνια το ποσοστό των καπνιστών μεταξύ των ενηλίκων να μειωθεί από 21,5% το 2002 στο 14,8% το 2011. Ωστόσο, το ποσοστό των νέων που καπνίζουν έχει παραμείνει στάσιμο από το 2007, στο 8,5%, σύμφωνα με στοιχεία του δήμου.

Οι αρχές εκτιμούν πως η αύξηση του ορίου ηλικίας για την αγορά τσιγάρων και καπνού θα μειώσει κατά 55% το κάπνισμα στους νέους ηλικίας 18-20 ετών.

Η διάταξη αυτή, η οποία ψηφίσθηκε από το δημοτικό συμβούλιο της μεγαλύτερης πόλης των ΗΠΑ με 35 ψήφους έναντι 10, πρέπει να υπογραφεί από το δήμαρχο μέσα σε 30 ημέρες.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων