Η επανάσταση του σχιστόλιθου, με αργούς ρυθμούς μεν, πάντως φαίνεται να επεκτείνεται και στην Ευρώπη. Οι ΗΠΑ επενδύουν στην ανάπτυξη των τεχνολογιών εξόρυξης σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, εδώ και περίπου 15 χρόνια και σήμερα έχουν καταφέρει να αντικαταστήσουν μερικώς την εισαγωγή και να μειώσουν τις τιμές στην εσωτερική αγορά. Θεωρείται δε, ότι η «επανάσταση του σχιστόλιθου» αποτελεί απειλή για τη Ρωσία που στηρίζει την οικονομία της στους ενεργειακούς πόρους, αφού οποιαδήποτε αύξηση της παραγωγής σημαίνει μείωση των τιμών στις διεθνείς αγορές.
Όσο δε για την Ευρώπη, μέχρι στιγμής παρακολουθεί και μαζί της παρακολουθεί και η Ελλάδα που σύμφωνα με προκαταρκτική μελέτη του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), διαθέτει κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου σε Πίνδο, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα και άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδας.
Πάντως φαίνεται ότι και σε ευρωπαϊκό επίπεδο πλέον κάτι έχει αρχίσει να κινείται, στην λογική πάντα… της θέσπισης νόμων και γραφών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει και πρόκειται να το παρουσιάσει εντός των επομένων μηνών, νομοθετικό πακέτο για την εκμετάλλευση του σχιστολιθικού φυσικού αερίου. Και επειδή όπως φαίνεται επικρατεί προβληματισμός για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και για την ασφάλεια της εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου η σχεδιαζόμενη νομοθεσία της ΕΕ θα επιδιώκει να αντιμετωπίσει ζητήματα όπως ο εξαερισμός και καύση των αερίων του θερμοκηπίου, οι σεισμικές διαταραχές και οι εκπομπές του μεθανίου.
Τα στοιχεία για την πιθανή ύπαρξη σχιστολιθικών κοιτασμάτων στην Ελλάδα είχε παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ομολόγους του τον περασμένο Απρίλιο, ο υφυπουργός Μάκης Παπαγεωργίου. Προφανώς και σήμερα θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις αφού είναι δεδομένο ότι η Ευρώπη έχει ενεργοποιηθεί στο ζήτημα.