Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Αρχικά οι ειδήσεις από το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα ήταν θετικές. Ελλάδα και Τουρκία αποφάσισαν να συνεργαστούν τεχνικά σε επίπεδο Ακτοφυλακών για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα με τον Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ.
Την ίδια ώρα όμως οι δηλώσεις του Νταβούτογλου, τόνιζαν ότι δεν πρόκειται να επωμιστούν το προσφυγικό η Ελλάδα και η Τουρκία. Το ζήτημα είναι όμως ότι ο Αλέξης Τσίπρας πήγε εκεί ακριβώς για αυτό το λόγο. Η βασική θέση της Ελλάδας για την οποία ασκεί πίεση Κοτζιάς και Τσίπρας είναι τα hot spots να δημιουργηθούν εκεί και όχι στην Ελλάδα όπου οι πρόσφυγες θα έχουν ήδη εισέλθει σε ευρωπαϊκό έδαφος και συνεπώς σύμφωνα με τη συνθήκη Σένγκεν θα έχουν το δικαίωμα να μετακινηθούν όπου θέλουν.
Ενώ λοιπόν ο Τσίπρας πήγε στην Τουρκία για να προστατέψει τη συνθήκη Σένγκεν και την ίδια την Ευρωπαϊκή συνοχή, μάλλον απροθυμία συνάντησε από τους γείτονες.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε ανθρωπιστικό καθήκον των δύο χωρών να σταματήσει η ανθρωποθυσία στα νερά του Αιγαίου. Ζήτησε καλύτερη συνεργασία και αστυνόμευση για την αντιμετώπιση των δικτύων των διακινητών, αλλά παραδέχθηκε “Εάν δε βρούμε πολιτική λύση δεν αρκεί ο συντονισμός”. Συμφώνησε ότι το πρόβλημα δεν είναι τουρκικό αλλά τόνισε ότι δεν είναι ούτε ελληνικό, σημειώνοντας ότι τα ελληνικά νησιά δέχονται τεράστιες ροές προσφύγων που έχουν σκοπό όμως να πάνε στην Ευρώπη.
Σε αυτό ο Νταβούτογλου δεν έδωσε πρακτικά καμία απάντηση, με τους δύο ηγέτες να στρέφουν το βλέμμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία ξέρει πως στο τέλος θα πρέπει να συνεργαστεί. Έχει όμως αποδείξει στην προσφυγική και τη Συριακή κρίση ότι σκοπεύει να βγάλει πολύ μεγάλα οφέλη από τη συνεργασία της.