Η ενδεχόμενη ανακάλυψη του τάφου της Νεφερτίτης έχει εξάψει τη φαντασία αρχαιολόγων και μη, καθώς η ιστορία φαίνεται ότι περιλάμβανε όλα όσα ονειρεύεται ένας εξερευνητής, ψεύτικους τοίχους, έναν κρυμμένο θησαυρό και μια διάσημη βασίλισσα.
Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερία The Guardian, σε όλη αυτή την ιστορία οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι ανακοινώσεις είναι αβάσιμες, καθώς δεν υποστηρίζονται από βάσιμα στοιχεία. Μάλιστα, καταγγέλλουν ότι το Κάιρο κρύβει τα νέα στοιχεία της έρευνας.
Ο τέως υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Μαμντούχ αλ Νταμάτι είχε πει ότι «είναι κατά 90% σίγουρος» ότι ο τάφος του νεαρού φαραώ Τουταγχαμών μπορεί να περιέχει δύο νεκρικές κρύπτες, όπως υποστηρίζει και ο βρετανός αιγυπτιολόγος Νίκολας Ριβς.
Ο Ριβς θεωρεί ότι ο ένας από τους δύο υπόγειους θαλάμους στον τάφο του Τουταγχαμών είναι η κρύπτη της Νεφερτίτης, της βασίλισσας που διαδραμάτισε καθοριστικό πολιτικό και θρησκευτικό ρόλο στην Αίγυπτο πριν από 3.300 χρόνια, στο πλευρό του συζύγου της Ακενατών.
Ωστόσο, μία δεύτερη ανάλυση με σκάνερ πραγματοποιήθηκε από την National Geographic Society (NGS) και λέγεται ότι καταρρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς. Η έκθεση εστάλη στο υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, αλλά τα αποτελέσματά της δεν ανακοινώθηκαν ποτέ.
Μάλιστα, ο Ντιν Γκούντμαν, ο γεοφυσικός που ανέλυσε τα στοιχεία από το σκάνερ, φέρεται να είχε δηλώσει ότι δεν βρέθηκε θάλαμος. «Εάν υπήρχε κενό, θα φαινόταν (στην ανάλυση του σκάνερ)» είπε ο ίδιος. «Αλλά απλά δεν υπάρχει. Τα στοιχεία του ραντάρ συχνά μπορεί να είναι υποκειμενικά, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση που αφορά τον τάφο της Νεφερτίτης δεν είναι».
Επισήμως, η NGS παραπέμπει στην κυβέρνηση της Αιγύπτου για απαντήσεις, αλλά το αιγυπτιακό υπουρείο Αρχαιοτήτων δεν απαντά σε τηλεφωνικές κλήσεις και e-mail. Πηγή αναφέρει ότι «οι Αιγύπτιοι βρίσκονται σε άρνηση».
Πάντως, τον Μάρτιο ο νέος υπουργός Αρχαιοτήτων της χώρας έσπευσε να εμφανιστεί πιο συγκρατημένος σε σχέση με τα πιθανά ευρήματα.