Το αίτημα της Τουρκίας να τοποθετήσει το ΝΑΤΟ αμυντικά συστήματα πυραύλων τύπου Patriot στο έδαφος της, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, προήλθε μετά από πληροφορίες ότι το καθεστώς Άσαντ στη Συρία εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει πύραυλους, πιθανόν με χημικές κεφαλές. Οι εναέριες επιθέσεις του καθεστώτος απέτυχαν να απωθήσουν τους αντάρτες και σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια επιβίωσης ίσως προχωρήσει σε χρήση πυραύλων με χημικά.
Η Άγκυρα πιστεύει ότι η από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης πύραυλοι, Scuds και Βορειοκορεάτικοι SS-21, που έχει στη διάθεσή του το καθεστώς Άσαντ, θα στοχεύσουν περιοχές των ανταρτών και μπορεί πολύ εύκολα να περάσουν τα σύνορα και να πλήξουν κοινότητες στις περιοχές των συνόρων με τη Συρία.
Το καθεστώς Άσαντ πιστεύεται ότι έχει στη διάθεσή του, mustard gas, sarin nerve gas και πιθανόν VX, και κυβερνήσεις της Δύσης έχουν προειδοποιήσει ότι πιθανή χρήση χημικών θα οδηγήσει σε άμεση στρατιωτική επέμβαση από την πλευρά τους. Μάλιστα αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις από το καθεστώς που δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Η μετακίνηση Ολλανδικών και Γερμανικών Συστημάτων Patriot στην Τουρκία πρόκειται να ψηφιστεί από τα Κοινοβούλια των χωρών αυτών αυτή την εβδομάδα και αναμένεται να εγκριθεί.
Αν και μέχρι στιγμής η Ρωσία συνεχίζει να στηρίζει τον Άσαντ, υπάρχουν ενδείξεις ότι η υποστήριξη της Μόσχας αρχίζει να υποχωρεί και στο παρασκήνιο λέγεται ότι έχει αρχίσει να συζητά μια ομαλή αυτοεξορία του Άσαντ, της οικογένειας του και του άμεσου περιβάλλοντος του, κάτι που θα σημάνει την εξαφάνιση του τελευταίου σοβαρού εμπόδιου μεταξύ των ανταρτών και της κυβέρνησης, ανοίγοντας το δρόμο για συμφωνία. Πρόκειται για ένα από τα κεντρικά θέματα συζήτησης κατά τη σημερινή επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Τουρκία, όπου ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να πιέσει πολύ το Ρώσο Πρόεδρο για το θέμα της Συρίας.
Η Άγκυρα προβάροντας ρόλο νέας περιφερειακής δύναμης στην ευρύτερη περιοχή, έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στο θέμα της Συρίας οργανώνοντας τριμερή γκρουπ συνομιλιών: «Τουρκία- Αίγυπτος– Ιράν», «Τουρκία– Ιράν –Ρωσία», «Τουρκία– Αίγυπτος– Σαουδική Αραβία». Η Τουρκία πιστεύει ότι όλες αυτές οι σχέσεις θα είναι κρίσιμες για την ανοικοδόμηση της Συρίας μετά τον τερματισμό της κρίσης, αλλά ότι ο ρόλος της Μόσχας είναι βασικός για τον τερματισμό της.
Το ερώτημα είναι κατά πόσο η τουρκική κινητικότητα τυγχάνει της δέουσας προσοχής από το ελληνικό ΥΠΕΞ και με ποιο σχεδιασμό αντιμετωπίζονται τα νέα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή. Όσο το ερώτημα αυτό δεν βρίσκει πειστική απάντηση, η Τουρκία θα ενθαρρύνεται εκ των πραγμάτων να προβάρει το ρόλο της περιφερειακής δύναμης έναντι και της Ελλάδας, με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.