Γράφει η Πηνελόπη Μητρούλια
Πρόταση για «δίκαιη οριοθέτηση» των θαλάσσιων και υποθαλάσσιων δικαιωμάτων σε όλη τη Μεσόγειο, αρχής γενομένης από το Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική πλευρά της Μεσογειακής λεκάνης, διατύπωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά την πρόσφατη ομιλία του στο συνέδριο του Economist.
Η πρόταση προβλέπει την υπογραφή ενός συμβολαίου των κρατών που βρέχονται από τη Μεσόγειο το οποίο θα προβλέπει, μία και μόνο δέσμευση, την απόλυτη τήρηση και πλήρη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.
«Μια συνεργασία αν όχι συμμαχία για την ενέργεια στη Μεσόγειο, θα μπορούσε να γίνει οδηγός για να ανοίξουν ορίζοντες για μια ευρύτερη συνεργασία και συμμαχία στη Μεσόγειο», είπε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε: «Η Μεσόγειος με αφετηρία την ενεργειακή συνεργασία θα μπορούσε να γίνει θάλασσα ειρήνης, χωρίς ξένους στόλους, ξένες στρατιωτικές συσσωρεύσεις, επεμβάσεις, πολέμους και κατοχές χωρών και περιοχών χωρών».
Πρότεινε λοιπόν να αναληφθεί πρωτοβουλία από όλες τις χώρες της Μεσογείου που θα έχει ως στόχο να υπογραφεί ένα Συμβόλαιο των κρατών που βρέχονται από τη Μεσόγειο και το οποίο θα περιλαμβάνει δέσμευση για απόλυτη τήρηση και πλήρη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.
«Ένα τέτοιο συμβόλαιο θα στιγμάτιζε κατοχές και αυθαίρετες θαλάσσιες διεκδικήσεις και θα απομόνωνε τα υπόλογα κράτη», ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης και περιέλαβε στις περιπτώσεις που δεν εφαρμόζεται το διεθνές δίκαιο την Τουρκία στις περιπτώσεις της Κύπρου του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου και το Ισραήλ στη Γάζα και τα Παλαιστινιακά εδάφη.
Και ενώ η ελληνική κυβέρνηση προτείνει την «δίκαιη οριοθέτηση» των θαλάσσιων και υποθαλάσσιων δικαιωμάτων σε όλη τη Μεσόγειο, ένα νέο μέτωπο ανοίγει από την πλευρά της Αλβανίας. Τα Τίρανα με διάβημα τους προς την Αθήνα, ζήτησαν τροποποίηση του ελληνικού προγράμματος ερευνών υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, με τον ισχυρισμό ότι παραβιάζονται αλβανικά χωρικά ύδατα!