Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

H αλήθεια για τον θάνατο του Γιούρι Γκαγκάριν 45 χρόνια μετά

Ο Γιούρι Γκαγκάριν σκοτώθηκε γιατί ένα «μη εγκεκριμένο» αεροπλάνο πέταξε πολύ κοντά στο μαχητικό του. Πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας μετά από 45 χρόνια αποκαλύπτουν την αιτία που προκάλεσε το δυστύχημα του μαχητικού αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε ο διάσημος Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν! Ο πρώτος άνθρωπος που πέταξε στο διάστημα.

Στις 27 Μαρτίου 1968 ο Γιούρι Γκαγκάριν μαζί με τον εκπαιδευτή του, Βλαντίμιρ Σεριόγκιν, εκτελούσαν πτήση δοκιμής σε ένα αεροπλάνο, τύπου MiG-15, το οποίο συνετρίβη περίπου 90 χλμ. από τη Μόσχα, κοντά στην πόλη της Νοβοσέλοβο, Τόσο στον Γκαγκάριν όσο και στον εκπαιδευτή του, ο θάνατος ήταν ακαριαίος. Στο πόρισμα της επίσημης έρευνας γράφτηκε ότι το MiG έπεσε επειδή προσπάθησε να αποφύγει ένα «ξένο-άγνωστο αντικείμενο», πιθανώς ένα σμήνος από χήνες ή ένα αερόστατο ζεστού αέρα.

45 χρόνια μετά, ο 79χρονος πρώην κοσμοναύτης Αλεξέι Λεόνοφ, συνάδελφος του θρυλικού Γκαγκάριν, δήλωσε σε συνέντευξη του στο Russia Today, ότι ένα «μη εγκεκριμένο» αεροπλάνο πέταξε πολύ κοντά στο μαχητικό, στέλνοντας το σε μοιραία περιδίνηση. Η περιδίνηση αυτή ήταν που προκάλεσε την πτώση και τη συντριβή του μαχητικού στο έδαφος! Η ταχύτητα κατά την πτώση ήταν 750 χλμ/ώρα!!

«Παρότι το χαμηλό υψόμετρο και με βάση την εμπειρία και των δύο πιλότων, ο χρόνος δεν ήταν αρκετος ώστε να επαναφέρουν το αεροσκάφος από τη περιδίνηση», είχε αποφανθεί το παλαιό πόρισμα! «Το συμπέρασμα αυτό μπορεί να είναι πιστευτό από έναν απλό άνθρωπο, όχι όμως από έναν επαγγελματία», δήλωσε ο Λεόνοφ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι έχει στην κατοχή του μια αποχαρακτηρισμένη έκθεση που δείχνει ότι «δεν πέταξαν πάπιες ή αερόστατα κοντά στον αεροσκάφος του Γκαγκάριν, αλλά ένα μαχητικό Sukhoi».

«Γνωρίζαμε ότι ένα Su-15 είχε προγραμματιστεί να κάνει δοκιμαστική πτήση εκείνη την ημέρα, αλλά θα έπρεπε να πετά σε ύψος 10.000 μέτρων ή μεγαλύτερο, όχι στα 450-500 μέτρα που πετούσε ο Γκαγκάριν. Ήταν μια παραβίαση της διαδικασίας της πτήσης», είπε ο Λεόνοφ, ο οποίος τόνισε πως γνωρίζει τη λεπτομέρεια αυτή επειδή ήταν αυτόπτης κι αυτήκοος μάρτυρας, αφού την στιγμή του δυστυχήματος πετούσε με ένα ελικόπτερο πολύ κοντά στο μοιραίο MiG. Αρνήθηκε, ωστόσο, να αποκαλύψει το όνομα του πιλότου που, κατά την άποψή του, ευθύνεται για τον θάνατο του Γκαγκάριν και του Σεριόγκιν.

Ο θάνατος του Ρώσου κοσμοναύτη, ήρωα της ΕΣΣΔ κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου με τις ΗΠΑ, είχε θεωρηθεί τότε μυστήριο κι ανάμεσα στις διάφορες θεωρίες συνομωσίας της εποχής ήταν κι αυτή ότι ο τότε ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Λεονίντ Μπρέζνιεφ, είχε δώσει εντολή να δολοφονηθεί επειδή… ήταν πολύ πιο δημοφιλής από τον ίδιο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων