Σύνδεση του σχεδίου απόδρασης των μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» με τη λεγόμενη «ομάδα της Θεσσαλονίκης» αποκαλύπτει η αλληλογραφία που αντάλλασσε με κρατούμενο συνεργό της η 22χρονη Αγγελική Σπυροπούλου, το διάστημα πριν από τη σύλληψή της.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Καθημερινής”, σε χειρόγραφο σημείωμά του προς την 22χρονη φοιτήτρια, φυλακισμένο μέλος της «Συνωμοσίας» κάνει αναφορά σε 27χρονο Θεσσαλονικιό, ο οποίος συνελήφθη στις αρχές Οκτωβρίου σε διαμέρισμα στον Βύρωνα και φέρεται να ήταν πρόθυμος να συμμετάσχει στην υλοποίηση του σχεδίου «Γοργοπόταμος».
Το περιεχόμενο, μάλιστα, της επιστολής φέρεται να ρίχνει φως και στην επίθεση που είχε δεχθεί στις αρχές Νοεμβρίου ο γνωστός δικηγόρος κ. Γιάννης Ραχιώτης.
Γράφει το φυλακισμένο μέλος της «Συνωμοσίας» στη Σπυροπούλου: «Εχω μιλήσει με δύο φίλους, έναν ποινικό και έναν αναρχικό ληστή, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν. Καλύτερα λοιπόν να είσαι μαζί με τα σωστά παιδιά που θα επικοινωνείς σαν άνθρωπος παρά να ταλαιπωρείσαι. Ιδιαίτερα ο αναρχικός (είναι το παιδί με την υπόθεση με τα Καλάσνικοφ στο Κολωνάκι, που μετά έβαλε και χτύπησαν τον Ραχιώτη) θέλει πάρα πολύ να βγει στην παρανομία και εγώ τον έχω στο “περίμενε”».
Σε άλλο σημείο της ίδιας επιστολής, το φυλακισμένο μέλος της «Συνωμοσίας» αναφέρει συμπληρωματικά για τον 27χρονο: «Είναι διατεθειμένος να παίξει με Καλάσνικοφ και γενικά θέλει να περάσει στην παρανομία για το αντάρτικο».
Το περιεχόμενο της επιστολής αφορούσε την προσπάθεια που έκαναν οι «Πυρήνες» και η 22χρονη να θέσουν στο περιθώριο τον Χριστόδουλο Ξηρό, για τον οποίο έγραφαν μεταξύ άλλων πως «νομίζει ότι είναι Ράμπο, αλλά πυροβολεί στο γάμο του Καραγκιόζη».
Ο κρίκος στην αλυσίδα
Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ» στο φύλλο της 11ης Ιανουαρίου, οι έφοδοι της Αντιτρομοκρατικής την 1η Οκτωβρίου σε τρία σπίτια στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη αποτελούσαν κρίκο στην αλυσίδα των ερευνών που οδήγησαν στη σύλληψη Ξηρού και στη ματαίωση του σχεδίου επίθεσης στις φυλακές Κορυδαλλού.
Ο 27χρονος είχε συλληφθεί σε διαμέρισμα στην οδό Αναλήψεως 7 – 9 (στον Βύρωνα), μέσα στο οποίο οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής είχαν βρει μια πλαστή ταυτότητα με στοιχεία «Γιώργος Νούσιας». Αντίστοιχα, σε έρευνα στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη είχαν εντοπιστεί φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων.
Η επίθεση εναντίον του κ. Ραχιώτη είχε γίνει λίγα εικοσιτετράωρα μετά κι ενώ ο γνωστός δικηγόρος βρισκόταν σε ταβέρνα των Εξαρχείων. Μάλιστα, στο Διαδίκτυο είχε αναρτηθεί κείμενο ανάληψης ευθύνης και ανέφερε για τον κ. Ραχιώτη ότι «έχει κατασκευάσει φιλοαναρχικό προφίλ λόγω της ενασχόλησής του με υποθέσεις διωκόμενων αναρχικών (…) δραστηριότητα που του έχει αποφέρει αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ».
Στις επιστολές που αντάλλασσαν Αγγελική και «Πυρήνες» γίνεται επίσης αναφορά στον ρόλο που διαδραμάτισαν αρκετοί ακόμη συνεργοί τους. Ενδεικτικά, άτομο με κωδικό όνομα «Ρωξάνη» συμμετείχε, μαζί με τον Χριστόδουλο Ξηρό, στο «μαγείρεμα» (δηλαδή την παρασκευή) των εκρηκτικών, ενώ σε άλλη επιστολή Σπυροπούλου και «Πυρήνες» αναφέρονται σε άτομο που αποκαλούν «αγγελιοφόρο»: «όταν γίνει το σκηνικό, θα εξαφανιστεί και μετά από 15 – 20 μέρες θα βρεθεί μαζί μας στα καινούργια μονοπάτια».
Στην παρασκευή των εκρηκτικών που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν στην επίθεση στις φυλακές Κορυδαλλού φέρεται να συμμετείχε και ο «Ιάσονας» (πρόκειται σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. για τον 39χρονο που συνελήφθη το βράδυ της προπερασμένης Παρασκευής στο Γαλάτσι).
Τέλος, αίσθηση προκαλεί αναφορά εγκλείστου (σε επιστολή του στη Σπυροπούλου) σύμφωνα με την οποία μετά την απόδραση Ξηρού τον Ιανουάριο του 2014 ο Δημήτρης Κουφοντίνας έστειλε μήνυμα στους «Πυρήνες» λέγοντάς τους «ρε παιδιά, τον ρουφιάνο βρήκατε να βοηθήσετε;».
«Τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από την ανάκριση μετά και τις τελευταίες συλλήψεις επιβεβαιώνουν την αρχική θέση των εντολέων μου ότι δεν έχουν καμία σχέση με τρομοκρατία», δήλωσε ο συνήγορος δύο εκ των συλληφθέντων για την υπόθεση, κ. Σάκης Κεχαγιόγλου.