Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

Η Αμφίπολη αποζημιώνει

Βρέθηκε τάφος στην Αμφίπολη, με τα ευρήματα να δείχνουν ότι ο/η νεκρός/η ήταν εξέχουσα προσωπικότητα

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Η Αμφίπολη τελικά αποζημίωσε σε μεγάλο βαθμό όλους όσους πίστεψαν και επένδυσαν στα μυστικά της, συμπεριλαμβανομένου και της ίδια της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο τάφος που βρέθηκε σε χώρο βάθους 1,60 μέτρων, κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου του τύμβου Καστά. Δεν είναι βέβαιο αν η σωρός ανήκει σε γυναίκα ή άνδρα, αλλά αυτό για το οποίο είναι σίγουροι οι αρχαιολόγοι, είναι ότι πρόκειται για προσωπικότητα υψηλού κοινωνικού κύρους.

Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις εύρεσης ανέπαφου τάφου. Είναι κατασκευασμένος εξωτερικά με πωρόλιθους και έχει διαστάσεις 3,23 x 1,56 μέτρα και το ύψος που σώζεται είναι 1 μέτρο. Αυτό που πιστεύεται είναι ότι αρχικά ο τάφος είχε ύψος 1,80 μ λόγω της εύρεσης ορθοστατών που χρησιμοποιήθηκαν για την ανωδομή του τάφου.

amfipoli-findings

Περιμένουμε με ανυπομονησία το Σάββατο 29 Νοεμβρίου στις 11.00 το πρωί, οπότε θα γίνει επίσημη παρουσίαση από την έφορο αρχαιοτήτων Σερρών και υπεύθυνη των ανασκαφών Κατερίνα Περιστέρη, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η συνέντευξη τύπου του υπουργού Πολιτισμού Κωνσταντίνου Τασούλα, θα την προλάβει μία εβδομάδα νωρίτερα, στο Μουσείο της Αμφίπολης στη 13.00 το μεσημέρι, όπου θα μιλήσει σχετικά με τα ευρήματα και την επόμενη φάση των ανασκαφών στον τύμβο. Μόνο στην Ελλάδα θα περιμέναμε να δούμε τον υπουργό να δίνει συνέντευξη τύπου πριν από την ίδια την υπεύθυνο των ανασκαφών.

Είναι όμως κατανοητό δεδομένου του πόσα επένδυσε η ελληνική κυβέρνηση σε αυτό το αναδυόμενο αρχαιολογικό μνημείο, με τον πρωθυπουργό να πηγαίνει για προσκύνημα στην πύλη του τύμβου σε ζωντανή μετάδοση από τα τηλεοπτικά κανάλια και τον υπουργό να δηλώνει σε διεθνή μέσα ότι θα αναπτερωθεί το ηθικό των ελλήνων από τις ανακαλύψεις στην Αμφίπολη.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που γίνεται στην Αμφίπολη, είναι σπουδαίο και σημαντική αποζημίωση και για την αρχαιολόγο αλλά και για το υπουργείο Πολιτισμού. Περιμένουμε ότι επικοινωνιακά θα αντιμετωπιστεί και με την αντίστοιχη σοβαρότητα.

amfipoli-architecture plans

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων