Η Sunlight, μία υπερσύγχρονη εξαγωγική μονάδα παραγωγής συσσωρευτών με έδρα την ακριτική Ξάνθη, ανήγγειλε χθες τη δημιουργία υπερσύγχρονης μονάδας ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου στην Κομοτηνή. Η επένδυση ύψους 22 εκατομμυρίων ευρώ, θα δημιουργήσει 50 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας και θα αξιοποιεί παλιές άχρηστες μπαταρίες, παράγοντας 15.000 τόνους μολύβδου. Το προϊόν αυτό θα απορροφάται πλήρως από το εργοστάσιο της Ξάνθης και θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος από τους 20.000 τόνους μολύβδου που χρειάζεται η βιομηχανία και εισάγει από το εξωτερικό.
Εκτός από τα γενικότερα οφέλη που θα προκύψουν από την επένδυση της εταιρείας (απασχόληση, περιορισμός εισαγωγών κλπ), αυτό που πρέπει να τονίσουμε, είναι η περιβαλλοντική διάσταση της επένδυσης. Όχι του εργοστασίου, το οποίο σχεδιάστηκε με μηδενικές εκροές αερίων και υγρών τοξικών αποβλήτων (ο μόλυβδος είναι από τα πλέον τοξικά στοιχεία στη φύση με καταστροφικές προσβολές στο νευρικό σύστημα του ανθρώπου), όσο με το «συμμάζεμα» στη διαχείριση της άχρηστων μπαταριών.
Όπως μας είπαν στελέχη της επιχείρησης, από τους 50.000 τόνους μπαταριών που απορρίπτονται σήμερα, μόνο το 20% υφίσταται επεξεργασία που εξασφαλίζει υψηλά ποσοστά απόληψης, προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας. Τους υπόλοιπους 40.000 τόνους, τους διαχειρίζονται κατά το πλείστον τα γνωστά–άγνωστα κυκλώματα των «σκραπατζίδων» κυρίως Ρομά της Δυτικής Αττικής, ενώ το λιώσιμο των μπαταριών γίνεται σε υποτυπώδη, παράνομα καμίνια, που προκαλούν τεράστια τοξική μόλυνση στο έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα. Μάλιστα μιλούν και για επώνυμους της φυλής που λειτουργούν ως ενδιάμεσοι μεταξύ των παράνομων και των αρχών, εξασφαλίζοντας απρόσκοπτη λειτουργία των χυτηρίων, προς όφελος των ίδιων και ζημία όλων μας.
Οπότε, να μην παραξενευτούμε καθόλου, αν με τη λειτουργία του σύγχρονου εργοστάσιου της Κομοτηνής, εμφανιστούν στον ορίζοντα «κινήσεις», «συλλογικότητες» ή «επιτροπές πρωτοβουλίας» με οικολογικές ευαισθησίες, συνοδευόμενες από βουλευτές συνιστωσών, που θα ζητούν να κλείσει το εργοστάσιο που…. «μολύνει».