Γράφει ο Γιάννης Νικήτας
Τα τελευταία γεγονότα στη Γαλλική πρωτεύουσα κατέδειξαν με τον πλέον ωμό τρόπο πως η φύση του πολέμου μεταβάλλεται. Δεν αλλάζει εντελώς αλλά τροποποιείται. Οι ασύμμετρες απειλές έρχονται στο προσκήνιο. Η τρομοκρατία, τα όπλα μαζικής καταστροφής, το οργανωμένο έγκλημα, η λαθρομετανάστευση και οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία. Η στυγνή βία στο Παρίσι κατέδειξε την αποτυχία των γαλλικών αρχών ασφαλείας και συγκεκριμένα των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών να προβλέψουν εγκαίρως τις κινήσεις των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους.
Το Ισλαμικό Κράτος κατάφερε να διεισδύσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση με δύο τρόπους: αφενός μέσα από τα καραβάνια μεταναστών και αφετέρου να εδραιωθεί και να αποκτήσει ερείσματα στις μουσουλμανικές κοινότητες των ευρωπαϊκών κρατών. Τα όσα συνέβησαν στο Παρίσι δεν αποτελούν κάτι το καινούργιο. Και στο παρελθόν έχουν λάβει χώρα ανάλογες τρομοκρατικές επιθέσεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη το 2004 και στο Λονδίνο το 2005.
Στο Παρίσι αυτό που προξενεί εντύπωση είναι πως ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο που οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους αιματοκύλισαν τη Γαλλική πρωτεύουσα. Το ISIS έχει καταφέρει να δημιουργήσει τόση στην κεντρική Ευρώπη όσο και στα Βαλκάνια εκτεταμένο δίκτυο υποστήριξης και στρατολόγησης μαχητών. Εκμεταλλευόμενο τις μουσουλμανικές κοινότητες καταφέρνει και παρεισφρείει σε όλες τις χώρες της Ε.Ε και ειδικότερα σε εκείνες με έντονο μουσουλμανικό στοιχείο.
Οι Ευρωπαϊκές αρχές ασφαλείας καλούνται να αντιμετωπίσουν τη Νέα Αλ Κάιντα που ακούει στο όνομα ISIS. Ένα εχθρός αόρατος και αθέατος. Χτυπά γρήγορα και φονικά. Όσοι ευπαθείς στόχοι και να φυλαχθούν πάντα θα υπάρχει κάποιο κενό στο σύστημα ασφαλείας. Το ζήτημα είναι να υπάρχει δίκτυο εισροής πληροφοριών στις μυστικές υπηρεσίες. Οι τελευταίες καλούνται να απαντήσουν στα ερωτήματα: που, πως, πότε, με ποιον τρόπο και ποια μέσα, ερωτήσεις που αποκαλύπτουν το modus operandi των τρομοκρατών. Επιβάλλεται συλλογή, αξιολόγηση, ταξινόμηση και ανάλυση των εισερχομένων στοιχείων ώστε να υπάρχει έγκαιρη διάγνωση των απειλών.
Όμως πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας πως δεν υπάρχει 100% ασφάλεια και πως πάντα παραμονεύει ο κίνδυνος φονικών χτυπημάτων. Καμία χώρα στον πλανήτη όσο αναπτυγμένη τεχνολογικά και εάν είναι δεν μπορεί να είναι πάντα και παντού έτοιμη να αποτρέψει ανάλογης φύσεως συμβάντα.