Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021

Η απειλές για έξοδο από τη Σένγκεν παίρνουν σάρκα και οστά

Στις Βρυξέλλες υπάρχει η διάχυτη εντύπωση ότι η χώρα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και αργοπορεί στην εφαρμογή τους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελένης Βαρβιτσιώτη από τις Βρυξξέλλες για την Καθημερινή. Αυτό το βαρύ κλίμα κυριαρχούσε και στην χθεσινή εβδομαδιαία συνάντηση των Ευρωπαίων Επιτρόπων που σύμφωνα με συμμετέχοντες έφερνε μνήμες της ατμόσφαιρας που κυριαρχούσε στο κτίριο της Επιτροπής το περασμένο καλοκαίρι.

Παράλληλα μηνύματα από διάφορες Ευρωπαικές χώρες φαίνεται ότι στέλνονται στην Αθήνα που προειδοποιούν σχετικά με τις συνέπειες της μη τήρησης των υποχρεώσεών της.

Σύμφωνα με έγγραφο του Συμβουλίου που διέρρευσε στον Τύπο χθες το βράδυ, κατά την διάρκεια του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών υποθέσεων που εξελίσσεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων όχι μόνο η προσωρινή εξάμηνη έξοδος από την Σένγκεν αλλά και έξοδος μέχρι και δύο χρόνια σε περίπτωση που εντοπιστούν “σοβαρές ελλείψεις”. Συγκεκριμένα το έγγραφο αναφέρει ότι όταν τίθενται σε κίνδυνο τα εσωτερικά σύνορα, “και στο βαθμό που οι έκτακτες περιστάσεις που συνιστούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια εντός του χώρου χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα ή εντός τμημάτων αυτών, η προθεσμία για την επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα μπορεί να παραταθεί μέχρι ένα ανώτατο συνολικό όριο των δύο ετών.” Στο έγγραφο δεν αναφέρεται συγκεκριμένα η Ελλάδα αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση η χώρα μας είναι ο “αδύναμος κρίκος”.

Μία σειρά από κράτη μέλη όμως και κυρίως το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία αλλά και οι χώρες του ανατολικού μπλοκ σύμφωνα με διπλωματική πηγή έχουν εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια του ως προς τον τρόπο που η ελληνική κυβέρνηση έχει διαχειριστεί την κρίση τους τελευταίους μήνες. Ευρωπαίος αξιωματούχος εξηγούσε στην “Κ” ότι πλέον ή άποψη ότι η Ελλάδα δε θέλει και δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της έχει μετατραπεί σε πάγια θέση των ευρωπαϊκών θεσμών.

Για αυτό και ως πολιτική πίεση περισσότερο θέτουν το θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Συνθήκη Σένγκεν όπως προβλέπει και το άρθρο 26 καθώς είναι κατανοητό ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Σένγκεν πρακτικά θα πλήξει τους Έλληνες πολίτες που ταξιδεύουν εκτός συνόρων και τους τουρίστες και δεν θα περιορίσει τις προσφυγικές ροές. “Είναι πιο πολύ ένα πλήγμα για το brand name της Ελλάδας παρά ένα μέτρο που θα μειώσει την μετακίνηση προσφύγων από την Ελλάδα προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες” λέει διπλωματική πηγή στην “Κ”. Είναι πιθανό αν δεν έχει υπάρχει πρόοδος μέχρι την Σύνοδο Κορυφής στις 17 του μηνός που θα ζητηθεί πάλι το θέμα να γίνει ιδιαίτερη μνεία στα συμπεράσματα της Συνόδου για την Ελλάδα και ίσως και να θέτει και η πιθανότητα εξόδου από την Σένγκεν αν η Ελλάδα δεν πληροί τους συμφωνηθέντες όρους σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, μέσω της κυβερνητικής εκπροσώπου, υποστηρίζει ότι “η χώρα υλοποιεί, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις”, όπως η δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης, η κατασκευή κέντρων φιλοξενίας και η διαχείριση των συνόρων. “Δυστυχώς υπάρχουν ευρωπαϊκοί κύκλοι που επιμένουν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και να πιστεύουν ότι το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να χτιστεί με φοβικά αντανακλαστικά, φράχτες και αποκλεισμούς” δήλωσε η κ. Γεροβασίλη. “Οι ίδιοι κύκλοι αναπαράγουν τις τελευταίες μέρες το εχθρικό κλίμα προς την Ελλάδα με την απαράδεκτη απειλή περί εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν…”

πηγή: Καθημερινή

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων