Υποχώρηση εσόδων και κερδών ανακοίνωσε η ΔΕΗ για το πρώτο εξάμηνο του 2014, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Συγκεκριμένα τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 96,3 εκατ. ευρώ έναντι 127,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013, καταγράφοντας μείωση κατά 24,2% ενώ και ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 4% και διαμορφώθηκε σε 2.833,6 εκατ. έναντι 2.951,2 εκατ. ευρώ. Μείωση καταγράφηκε και στα έσοδα από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν συνεχή πτώση λόγω της οικονομικής κρίσης και ανήλθαν σε 2.746,8 εκατ. έναντι 2.856,5 εκατ. το α΄ εξάμηνο 2013 (- 3,8%).
Με βάση αυτά τα αποτελέσματα και με δεδομένη την αντίληψη που επικρατεί γύρω από τη λειτουργία της ΔΕΗ εύκολα θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η ΔΕΗ πρέπει κατ΄αρχήν να μειώσει το λειτουργικό της κόστος και κυρίως το κόστος μισθοδοσίας.
Όπως επισήμανε όμως πολύ χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Αρθούρος Ζερβός κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων το ελεγχόμενο λειτουργικό κόστος, μειώθηκε για ένατο συνεχόμενο εξάμηνο.
Συγκεκριμένα η μισθοδοσία αντιστοιχεί πλέον στο 16,2% των συνολικών εσόδων έναντι 24,7% το 2009, ενώ το προσωπικό μειώνεται κατά περίπου 1000 άτομα ετησίως και έχει φθάσει σήμερα στα 18.969 άτομα.
Πέραν όμως του κόστους μισθοδοσίας ο κ. Ζερβός έκανε ειδική αναφορά και σε πρόσφατες μελέτες και διεθνείς συγκρίσεις που πιστοποιούν τη σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ΔΕΗ σε σχέση με ομοειδείς εταιρείες.
Τι είναι αυτό όμως που επιβαρύνει τη λειτουργία της ΔΕΗ; Ο κ. Ζερβός το ανέφερε πολύ τεχνικά σημειώνοντας ότι «η θετική επίπτωση από τη μείωση του λειτουργικού κόστους τα τελευταία χρόνια αντισταθμίστηκε και υπερκεράστηκε από επιβαρύνσεις στις μη ελεγχόμενες δαπάνες που σε μεγάλο μέρος οφείλονται και σε στρεβλώσεις του ρυθμιστικού περιβάλλοντος».
Με απλά λόγια η ΔΕΗ «σηκώνει» το κόστος της λειτουργίας της «απελευθερωμένης» χονδρεμπορικής αγοράς και παρά τις όποιες βελτιώσεις έχουν γίνει παραμένουν σε εκκρεμότητα θέματα όπως η αποζημίωση της διαθεσιμότητας των ιδιωτικών μονάδων φυσικού αερίου ή ο τρόπος με τον οποίο θα γίνουν οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ
Καταλήγοντας ο κ. Ζερβός ζήτησε «ορθολογικό ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς που να οδηγεί σε μείωση του κόστους για τον τελικό καταναλωτή» και αναμένει από τη Ρυθμιστή Αρχή Ενέργειας να το διαμορφώσει.