Ειδικοί στον τομέα της καλλιέργειας της μπανάνας συγκεντρώθηκαν στη Φλόριντα για να αναζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης μιας ασθένειας η οποία φαίνεται να εξαφανίζει το δημοφιλές φρούτο σε όλο τον κόσμο, εν μέσω φόβων ότι σύντομα μπορεί να εμφανιστεί και στη Λατινική Αμερική.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, το International Banana Congress μεταφέρθηκε στο Μαϊάμι την τελευταία στιγμή από την Κόστα Ρίκα, λόγω προβληματισμών ότι οι παρευρισκόμενοι θα μπορούσαν να μεταδώσουν την ασθένεια, γνωστή ως «Fusarium Wilt» ή «νόσος του Παναμά» μέσω μολυσμένου χώματος στα παπούτσια τους.
Η ασθένεια αυτή έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη καταστροφή σε φυτείες μπανάνας στη νοτιοανατολική Ασία, σπέρνοντας τον όλεθρο στις εξαγωγές μπανάνας στην Ινδονησία και πλήττοντας τους καλλιεργητές στις Φιλιππίνες, την Κίνα, τη Μ. Ανατολή και τμήματα της Αφρικής. Η ασθένεια αυτή είχε εμφανιστεί πρώτα στην Αυστραλία και την Ταϊβάν, και εξαπλώνεται μέσω χώματος, νερού και μολυσμένου αγροτικού εξοπλισμού.
Εάν μεταδοθεί στη Νότια Αμερική, η ύψους 36 δισ. δολαρίων βιομηχανία θα μπορούσε να βιώσει άνοδο των τιμών, με αποτέλεσμα να πληγούν πολλοί μικροκαλλιεργητές- και μάλιστα εν μέσω μιας περιόδου κατά την οποία η ζήτηση είναι ακόμα υψηλή, καθώς οι Αμερικανοί τρώνε τόσες μπανάνες όσα είναι τα μήλα και τα πορτοκάλια που καταναλώνονται μαζί.
Σκοπός των 1.000 απεσταλμένων στο International Banana Congress είναι η διαμόρφωση ενός σχεδίου για να σταματήσει η εξάπλωση της ασθένειας, και η εύρεση ενός είδους μπανάνας που δεν θα είναι ευάλωτο στον συγκεκριμένο μύκητα.