Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου
Η επιβεβαίωση της αποκάλυψής μας από άλλα ΜΜΕ καλό θα είναι να συνοδευτεί με συγκεκριμένο μέτρα αντιμετώπισης σε τρία επίπεδα
Πριν από δύο εβδομάδες είχαμε αποκαλύψει ότι η ΕΥΠ και η Κρατική Ασφάλεια βρίσκονται επί ποδός για τον εντοπισμό και την εξάλειψη πυρήνων «στρατολόγησης» τζιχαντιστών στο κέντρο της Αθήνας. Στις εφημερίδες της Κυριακής είδαμε ότι οι περισσότεροι επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες μας και επεχείρησαν να δώσουν τις δικές τους πληροφορίες για το θέμα.
Πέρα από τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, εδώ έχουμε ένα πραγματικό πρόβλημα το οποίο είναι εξαιρετικά σοβαρό εφ’ όσον επηρεάζει πρωτίστως τη χώρα μας. Η εμπλοκή της ευάλωτης γειτονικής Τουρκίας ή του ασταθούς Κοσσυφοπεδίου συνιστά εκ των πραγμάτων μια σοβαρή ασύμμετρη απειλή που μπορεί να εξελιχθεί σε ασύμμετρο πόλεμο αν δεν ληφθούν μέτρα.
Ασύμμετρος θεωρείται ο πόλεμος που διενεργείται από οργανωμένες μη-συμβατικές ομάδες, όπως είναι αυτές οι ορδές των βαρβάρων που κινούνται από τυφλό θρησκευτικό μίσος εναντίον αμάχων αλλά εξυπηρετούν συγκεκριμένα πολιτικά, θρησκευτικά και οικονομικά συμφέροντα. Άθελά μας έχουμε ολισθήσει στο επικοινωνιακό παιγνίδι όσων χρηματοδοτούν αυτή τη φρίκη.
Το υλικό, το ψυχολογικό και το κοινωνικό κόστος αποτελεί μία από τις παραμέτρους μιας ασύμμετρης αναμέτρησης. Αυτό όμως πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά πριν εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα. Δεν μένω στις δηλώσεις που κάνουν διάφοροι μεγαλόσχημοι και μη εντός και εκτός συνόρων αλλά στο ζήτημα.
Εφ’ όσον επιβεβαιώνεται η κινητικότητα αυτών των περίεργων είτε με διελεύσεις από τα σύνορα και τη χώρα, είτε με άλλου είδους δραστηριότητες πρέπει να εκπονηθεί σχέδιο αντιμετώπισης αυτής της απειλής. Οι θεωρητικοί εξηγούν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις απαιτείται θεσμική και οργανωτική ενίσχυση των μηχανισμών ασφάλειας και αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.
Εκτός λοιπόν από την ανάπτυξη αξιόπιστου συστήματος διαχείρισης πληροφοριών σε όλη την ιεραρχική πυραμίδα, πρέπει άμεσα να αναληφθεί πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της κατάστασης σε τρία επίπεδα:
-
Εσωτερικής Εθνικής Ασφαλείας και Δημόσιας Τάξης
-
Περιφερειακής οργάνωσης και συνεννόησης με τις άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.
-
Στους διεθνείς οργανισμούς όπου η Ελλάδα έχει ισχυρή παρουσία, δηλαδή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.
Αυτή είναι μια πρώτη σκέψη εργασίας, με την οποία στη συνέχεια θα μπορέσουμε να δείξουμε πώς διαμορφώνεται στρατηγική αντιμετώπισης και επιστροφής σε ένα κοινώς αποδεκτό status quo.
Πριν από μερικές ημέρες ο υπεύθυνος για τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ επί δύο δεκαετίες, ο Χένρυ Κίσσινγκερ, υποβάθμισε τον κίνδυνο που διατρέχει η Δύση από το «Ισλαμικό Κράτος» (ISIS) λέγοντας ότι πρόκειται για μια ομάδα από τυχοδιώκτες που προσπαθούν να περάσουν τα απειλητικά μηνύματά τους μέσα από τα βίντεο με τους αποκεφαλισμούς, οι οποίοι όμως μπορούν να βγουν εύκολα από τη μέση με στοχευμένα χτυπήματα.
Καλή αυτή η θεωρία αλλά ας αποδειχθεί και στην πράξη.
Υ.Γ.: Κι ας ξυπνήσει επιτέλους η επίσημη «ελλαδική» εκκλησία από το λήθαργο κι ας πάρει θέση. Έλεος με τη μουγκαμάρα που περισσότερο ύποπτη εκλαμβάνεται παρά ως ένδειξη άνοιας.