Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Η ΑΘΕΑΤΗ ΠΛΕΥΡΑ: Η “άτυπη συμφωνία” Τσίπρα-Σαμαρά για την προεδρική εκλογή…

Από τον Στάθη Παλαιολόγο και το PRESS-GR

Ένα πρώτο πολιτικό συμπέρασμα από τη συζήτηση και τις θέσεις, μαζί με τις ψήφους, που εκφράστηκαν επί του προϋπολογισμού είναι το εξής:
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση “καθόρισαν” το πλαίσιο για την μεγάλη μάχη της προεδρικής εκλογής και ατύπως συμφώνησαν ώστε το πολιτικό παιχνίδι να μην βγει εκτός ελέγχου. Αυτό προκύπτει και από το κλίμα της συζήτησης, πιο ήπιο σε σχέση με κάθε άλλη φορά. Χωρίς αγριότητες και καβγάδες…
Όπως φάνηκε από τη μία πλευρά, ο Αλ. Τσίπρας δεν θα συναινέσει σε άλλη λύση -μεταβατική κυβέρνηση κλπ- παρά μόνο σε εκλογές.
Από την άλλη πλευρά, διαφαίνεται ότι η κυβέρνηση μπορεί να πλησιάσει ή ακόμη και να συγκεντρώσει τους 180 για την προεδρική εκλογή.
Αυτό μπορεί και να “εξυπηρετεί” τον κ. Τσίπρα, ο οποίος απόψε στη Βουλή κινήθηκε εντός “ορίων” δείχνοντας ότι δεν θέλει να δυσκολέψει πέραν του αναγκαίου την κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα, δεν τη ζόρισε και ιδιαίτερα.
Αν λοιπόν βρεθούν οι 180, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να “φωνάζει”, αλλά διευκολύνεται και αυτός εις διπλούν. Από τη μία, δεν υποχρεώνεται να μπει σε συζητήσεις για συνεργατικό σχήμα κλπ και από την άλλη δεν παίρνει τώρα την “καυτή πατάτα” της διακυβέρνησης, αλλά μπορεί να περιμένει να περάσει το πρώτο δύσκολο εξάμηνο του 2015 και να σιγουρέψει ακόμη περισσότερο την αυτοδυναμία του χωρίς να έχει φθαρεί.
Θα μπορούσε μάλιστα να πει κανείς –με μια δόση υπερβολής– ότι ίσως ο ΣΥΡΙΖΑ και να… εύχεται πολιτικά κάτι τέτοιο. Αντίστοιχα βολεύεται και η σημερινή κυβέρνηση αφού παρατείνει το χρόνο της στην εξουσία.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων