Στο επίκεντρο των γερμανικών εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου βρίσκεται το ελληνικό χρέος και το ενδεχόμενο ενός κουρέματος. Το προβάδισμα της Άγκελα Μέρκελ και η αδυναμία του Πέερ Στάινμπρουκ να την υπερκεράσει, τον έχει καταστήσει ιδιαίτερα επιθετικό. Ζητάει συνεχώς από την καγκελάριο Μέρκελ να πει την αλήθεια, δηλαδή, πως είτε ότι θα κουρέψει το ελληνικό χρέος, είτε θα δώσει πρόσθετα λεφτά από αυτά των γερμανών φορολογούμενων. Πρόκειται για λαϊκισμό, καθώς η Γερμανία επωφελείται με δεκάδες δισεκ. ευρώ από την κρίση χρέους της ευρωζώνης.
Δεν θα υπάρξει νέο κούρεμα ούτε για την Ελλάδα, ούτε για άλλη χώρα, ξεκαθαρίζει ο Σόιμπλε, ο οποίος όμως επαναλαμβάνει ότι θα χρειαστεί νέα βοήθεια, που ανεπίσημα εκτιμάται στα 10 δισεκ. ευρώ. Το SPD ανεβάζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας ως το 2020 στα 77 δισ. ευρώ. Σε συνέντευξη στην Bild, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του SPD Κάρστεν Σνάιντερ, ανέφερε πως υπολογίζει το χρηματοδοτικό κενό στα σχεδόν 11 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, και στα 77 δισ. ευρώ μέχρι το 2020”.
Στο μεταξύ, ο Σύνδεσμος Γερμανών Βιομηχάνων που έχει προτείνει τη μεταφορά του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων στο Λουξεμβούργο, ζητά μα μπει ενέχυρο η ελληνική δημόσια περιουσία στον ευρωπαϊκό μηχανισμό ESM ως εγγύηση σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της. Ο επικεφαλής του συνδέσμου, Ούλριχ Γκρίλλο σε συνέντευξή του δήλωσε ότι «στην Ελλάδα υπάρχει κρατική περιουσία αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, για παράδειγμα επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας, λιμάνια, αεροδρόμια ή άλλα ακίνητα»….
Στην Αθήνα πάντως αρχίζει να συνειδητοποιείται ότι στη μετεκλογική περίοδο, το Βερολίνο θα είναι πολύ πιο σκληρό και απαιτητικό και αυτό είναι που μπορεί να αλλάξει άρδην τα πολιτικά δεδομένα πάνω στα οποία έχει στηριχθεί μέχρι στιγμής η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.