Δευτέρα, 26 Ιουλίου, 2021

Η αυστραλιανή αντιτρομοκρατική αποτρέπει νέα τζιχαντική επίθεση στο Σίδνεϊ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
MSc in Crisis and Security Management

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Αστυνομίας του Σίδνεϊ ισχυρίζεται ότι ματαίωσε μια επικείμενη επίθεση που συνδέεται με τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (Isis), μετά τη σύλληψη δύο ανδρών.

Οι δύο επίδοξοι τρομοκράτες, ηλικίας 24 και 25, συνελήφθησαν στο προάστιο Φέαρλφιλντ του Σίδνεϊ, την Τρίτη, όταν η αστυνομία βρήκε ένα κυνηγετικό μαχαίρι, μια σημαία και μια βιντεοκασέτα κατά τη διάρκεια μιας αντιτρομοκρατικής επιδρομής. Και στους δύο απορρίφθηκε η παροχή εγγύησης και αναμένεται να παραστούν στο δικαστήριο σήμερα.

«Όταν ψάξαμε τον χώρο, βρέθηκαν μια σειρά από στοιχεία, -συμπεριλαμβανομένης μιας ματσέτας, ενός κυνηγετικού μαχαιριού, μιας αυτοσχέδιας σημαίας παρόμοιας με αυτή που χρησιμοποιεί η τρομοκρατική οργάνωση του Isis, καθώς και ένα βίντεο το οποίο απεικόνιζε έναν άνθρωπο να μιλά για τη διενέργεια τρομοκρατικής επίθεσης», όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους η Αναπληρώτρια Αστυνομική Επίτροπος της Νέας Νότιας Ουαλίας, Catherine Burn. Παράλληλα συμπλήρωσε λέγοντας, «Εικάζουμε ότι οι δύο άντρες σχεδίαζαν την επίθεση για κάποια χρονική στιγμή χθες.»

Να θυμίσουμε ότι η Αυστραλία βρίσκεται σε μεγάλη επιφυλακή μετά το θάνατο δύο ομήρων τον Δεκέμβριο, καθώς η αστυνομία εισέβαλε σε καφετέρια στο κέντρο του Σίδνεϊ, όπου 18 άνθρωποι κρατούνταν όμηροι για 16 ώρες.

Ο ένοπλος, ο Man Haron Monis, ο οποίος σκοτώθηκε επίσης, ήταν ένας αυτοαποκαλούμενος σεΐχης ο οποίος έτρεφε βαθύ μίσος εναντίον της κυβέρνησης της Αυστραλίας και επιδίωκε να εναρμονιστεί με τους εξτρεμιστές του Isis.

Γενικότερα, η Αυστραλία, πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Isis, έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες συλλήψεις από τότε που έθεσε το εθνικό επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στο βαθμό του «υψηλού» για πρώτη φορά τον περασμένο Σεπτέμβριο, επικαλούμενη την πιθανότητα επιθέσεων από Αυστραλούς που ριζοσπαστικοποιούνται στο Ιράκ ή τη Συρία.

Τουλάχιστον 70 Αυστραλοί υπολογίζεται ότι έχουν προσχωρήσει σε ομάδες τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ, με περισσότερους από 15 να έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής ότι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων των δύο βομβιστών αυτοκτονίας εντός της χώρας.

Πέρυσι, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εκτιμάται πως περίπου 100 Αυστραλοί, στηρίζουν ενεργά εξτρεμιστικές ομάδες από το εσωτερικό της χώρας, στρατολογώντας μαχητές, δημιουργώντας περισσότερους βομβιστές αυτοκτονίας, καθώς και παρέχοντας πόρους και εξοπλισμό.

Πηγές
Reuters
Independent

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων

spot_img