Η δραματική αποτυχία των ρυθμίσεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τα χρέη προς το κράτος φαίνεται πως υποχρεώνει την κυβέρνηση να ξαναδεί το όλο θέμα και να προχωρήσει σε νέα δέσμη μέτρων για τη ρύθμιση αυτών των χρεών από κοινού με την Τράπεζα της Ελλάδος, αυτή τη φορά.
Οι εισπράξεις ακόμη και των φόρων και προστίμων που έχουν τελεσιδικήσει στα δικαστήρια ανέρχονται μόλις στο 4,9% (688,5 εκατ. ευρώ) επί των επιδικασθέντων, τα οποία συνολικά ανέρχονται στα 14 δισ. ευρώ (7,2% του ΑΕΠ). Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται και το πρόστιμο ύψους 4,8 δισ. ευρώ που επιδικάσθηκε στην «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή», από την οποία δεν έχει εισπραχθεί ούτε το 10% της προβεβαίωσης κατά την άσκηση της προσφυγής. Σημειωτέον ότι οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις ανέρχονται σε 117.382 .
Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση με τα «κόκκινα στεγαστικά δάνεια», όπου οι προϋποθέσεις που ζητούνται δεν συγκεντρώνονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ενώ δημιουργήθηκαν προβλήματα με όσους καταφέρνουν και πληρώνουν. Το υπουργείο Ανάπτυξης αναζητεί πλέον τρόπους διευκόλυνσης και των δανειοληπτών που δεν δικαιούνται να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση, αλλά ούτε στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (ν.3869/2010), επιδιώκοντας τη θέσπιση ενός ενιαίου κώδικα αντιμετώπισης των δανειοληπτών. Δηλαδή, να τυποποιηθεί για όλες τις τράπεζες η διαδικασία αξιολόγησης του δανειολήπτη, και να εισαχθεί μια ενιαία λίστα εργαλείων αναδιάρθρωσης.
Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση για τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία η εγκύκλιος για τη ρύθμιση σε 48 ή και περισσότερες δόσεις, αν και είναι έτοιμη, φαίνεται ότι μαγειρεύεται έτσι ώστε να γίνει πιο βατή η ρύθμιση για περισσότερους. Ο νέος νόμος (4152/2013) αφορά οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ως τις 31/12/2012 μπορούν πλέον να εξοφλούνται μέχρι και σε 48 δόσεις. Η ρύθμιση προβλέπει μειωμένες προσαυξήσεις. Στο μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει ένα πιο ρεαλιστικό ποινολόγιο με εκλογίκευση των ακραίων προστίμων και των υπέρογκων προσαυξήσεων.