Μια νέα, αποτελεσματικότερη και ταχύτερη μέθοδο δημιουργίας πολυδύναμων κυττάρων iPS ανέπτυξε ομάδα στη Νέα Υόρκη με ελληνική συμμετοχή.
Η βιταμίνη C δεν ωφελεί μόνο τη δική μας υγεία, αλλά και την υγεία της… αναγεννητικής ιατρικής. Διότι, όπως θα διαβάσετε, με «όπλο» τους τη βιταμίνη C (και όχι μόνο), ερευνητές στη Νέα Υόρκη, μεταξύ των οποίων και ένας Έλληνας, κατάφεραν να αναπρογραμματίσουν πολύ πιο εύκολα και γρήγορα ενήλικα κύτταρα ώστε να συμπεριφέρονται ως πολυδύναμα.
Τα νέα αποτελέσματα της ομάδας φαίνεται να χαρίζουν κυτταρικό αναπρογραμματισμό με την ταχύτητα του …λαγού στο γνωστό μύθο του Αισώπου αλλά και τις τελικές νικητήριες επιδόσεις της χελώνας.
Ακολουθώντας έναν πολύ πιο φυσικό, μη παρεμβατικό δρόμο, όπως αναφέρει ο δρ Στάτφλεντ στο «Βήμα», η ομάδα του κατάφερε να αυξήσει συμαντικά τους αριθμούς των κυττάρων χωρίς προβλήματα. Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας εξηγεί ότι «χρησιμοποιήσαμε τα τέσσερα γονίδια της μεθόδου Γιαμανάκα αλλά εκθέσαμε συγχρόνως τα κύτταρα σε τρία χημικά, Τα χημικά αυτά στοιχεία τροποποιούν παροδικώς ένζυμα που υπάρχουν στα περισσότερα κύτταρα. Βασικός μας στόχος ήταν να ανακαλύψουμε αν αυτά τα στοιχεία θα μπορούσαν να συνδυαστούν ώστε να δημιουργήσουμε μεγάλους αριθμούς βλαστικών κυττάρων».
Το τρίτο «κλειδί» είναι η βιταμίνη C, η οποία είναι διάσημη για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, ωστόσο πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι μπορεί να είναι πολύτιμη και στη δημιουργία κυττάρων iPS ενεργοποιώντας ένζυμα που «ανακατασκευάζουν» τη χρωματίνη –το σπειροειδές καλούπι του DNA- με αποτέλεσμα να ρυθμίζεται η γονιδιακή έκφραση.