Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

Η Boko Haram καταλαμβάνει στρατιωτική βάση κομβικής σημασίας

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
MSc in Crisis and Security Management

Οι εξτρεμιστές της Boko Haram υπερίσχυσαν μιας πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης και κατέλαβαν τη βάση-κλειδί της στα σύνορα της Νιγηρίας με το Τσαντ, σύμφωνα με ντόπιους κατοίκους οι οποίοι διέφυγαν με κανό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεκάδες στρατιώτες και άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, άλλοι πνίγηκαν στη λίμνη Τσαντ, ενώ Νιγηριανοί κατέφυγαν σε κοντινά χωριά του Τσαντ. Επιπλέον, υπήρξαν πληροφορίες  μέσω τηλεφωνικών κλήσεων την Κυριακή το βράδυ, για ρίψη εκρηκτικών από τους αντάρτες της Boko Haram.

«Ήρθαν κατά εκατοντάδες οδηγώντας περιπολικά οχήματα Hilux, φορτηγά, ενώ μερικοί επέβαιναν σε μοτοσικλέτες και αμέσως άρχισαν να ρίχνουν βόμβες και εκρηκτικά», δήλωσε ο ψαράς Audu Labbo.

Αυτός και άλλοι που επικοινώνησαν τηλεφωνικά το βράδυ της Κυριακής, δήλωσαν ότι τα στρατεύματα από τη Νιγηρία και το γειτονικό Τσαντ, το Καμερούν και τον Νίγηρα μάχονταν το Σάββατο μέχρις ότου τους τελείωσαν τα πυρομαχικά. Σύμφωνα με τον Labbo, μερικοί στρατιώτες πέταξαν τις στολές και τα όπλα τους για να σωθούν.

Από την πλευρά του, ένας ανώτερος αξιωματικός της ασφάλειας στο Maiduguri, την πρωτεύουσα του Borno, επιβεβαίωσε ότι η στρατιωτική βάση στη Baga ήταν υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Είπε επίσης, ότι η πολυεθνική δύναμη υποχώρησε επειδή δεν έλαβε ενισχύσεις, παρά το ότι αντιστάθηκε για αρκετές ώρες. Υπάρχουν φόβοι ότι οι εξτρεμιστές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη Baga ως βάση για επίθεση στο Maiduguri, που βρίσκεται 125 μίλια νότια-δυτικά.

Ο Labbo είπε ακόμα, ότι οι βόμβες και οι χειροβομβίδες των ανταρτών έβαλαν φωτιά σε πολλά κτίρια και ότι επιχειρήσεις, κυβερνητικά γραφεία, σπίτια και μέρος της στρατιωτικής βάσης κάηκαν ολοσχερώς.

Η Boko Haram έχει περιφερειοποιήσει τη σύγκρουση με τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον χωριών του Τσαντ, καθώς και της στρατιωτικής βάσης. Να σημειωθεί, τέλος, ότι χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 1,6 εκατομμύρια έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της πεντάχρονης δραστηριότητας της Boko Haram.

Πηγές
BBC
The Guardian

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων