Μια μέρα πριν το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας, η Βρετανία αρχίζει να διχάζεται, όσο η πολιτική σύγκρουση κορυφώνεται με το τελευταίο χαρτί που θα παιχτεί να είναι η Υγεία. Ύβρεις και προσβολές εξαπολύονται προς κάθε πλευρά, σύμφωνα με τον Independent, την ώρα που οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πολύ οριακό προβάδισμα στο «Όχι» (52%).
Σχεδόν 4,3 εκατομμύρια πολίτες που κατοικούν στη Σκωτία έχουν το δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα της Πέμπτης. Οι Σκωτσέζοι που ζουν εκτός Σκωτίας δεν θα έχουν το δικαίωμα ψήφου.
Χθες ο πρωθυπουργός της Σκωτίας, Άλεξ Σάλμοντ, κάλεσε τους Σκωτσέζουν να ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας. «Ξυπνήστε το πρωί της Παρασκευής, την πρώτη ημέρα μιας καλύτερης χώρας. Ξυπνήστε γνωρίζοντας πως εσείς το καταφέρατε αυτό – εσείς το κάνατε να συμβεί», ανέφερε σε μήνυμά του προς τους. Στην επιστολή του ο Σάλμοντ κάλεσε από τους ψηφοφόρους να αγνοήσουν τα «όλο και πιο παράλογα σενάρια καταστροφολογίας» και να εμπιστευτούν το ένστικτό τους.
Από την πλευρά τους, σε άρθρο στην Daily Record με τίτλο «ο Όρκος», ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νίκ Κλεγκ και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Εντ Μίλιμπαντ δηλώνουν πως «η αρνητική ψήφος θα παραδώσει ταχύτερες, ασφαλέστερες και καλύτερες αλλαγές από ό,τι ο διαχωρισμός», υποσχόμενοι να παραχωρήσουν περισσότερες εξουσίες στη Σκωτία.
Ο Σάλμοντ, απέρριψε την υπόσχεση για παραχώρηση περισσοτέρων εξουσιών λέγοντας ότι είναι «μια τελευταίας στιγμής απελπισμένη προσφορά του τίποτα» η οποία «δεν πρόκειται να αποτρέψει το λαό της Σκωτίας από την τεράστια ευκαιρία που του δίνεται να πάρει το μέλλον στα χέρια του».
Οι διαφωνίες όμως μαίνονται για τα καλά και στο πολιτικό σκηνικό κυριαρχεί το ζήτημα της Υγείας. Οικογένειες διχάζονται και οι δυο πλευρές ανταλλάσσουν βαρείς κατηγορίες. Οι Άγγλοι πολιτικοί και οι υπέρμαχοι του «Όχι» κατηγορούν όσους είναι υπέρ της ανεξαρτησίας για μια «εκστρατεία ψεμμάτων». Δηλώνουν ότι κρύβουν στοιχεία του προϋπολογισμού της Υγείας που εμφανίζει μεγάλα ελλείμματα – της τάξης των 450 εκατομμυρίων – και ότι θα την ιδιωτικοποιήσουν εάν υπάρξει ανεξαρτησία.
Στο παιχνίδι των εντυπώσεων μπήκε και ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, που δήλωσε ότι «το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας ψεύδεται για το τι μπορεί να κάνει και τι όχι το Σύστημα Υγείας στην Σκωτία».
Όμως ο βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Ντάνι Αλεξάντερ, κατήγγειλε πως γιουχαρίστηκε έντονα σε μια συγκέντρωση στην Γλασκώβη και μάλιστα απειλήθηκε ότι «θα δεχθεί σφαίρα» κατά τις διαδηλώσεις.
Όμως ακόμη και αν δεν έχει ξεκινήσει η ψηφοφορία και δεν υπάρχει ένδειξη για το αποτέλεσμα στο στρατόπεδο του «Όχι» έχουν αρχίσει ήδη οι απολογίες και η απόδοση ευθυνών.
Κάποιοι Εργατικοί κατηγορούν την Μάργκαρετ Θάτσερ ότι «δημιούργησε εχθρικό έδαφος στην Σκωτία όταν άφησε τις βιομηχανίες να πεθάνουν». Άλλα κόμματα κατηγορούν τους Εργατικούς και κυρίως τον πρώην πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, επειδή άφησε «ζοφερή κληρονομιά έχοντας ιδρύσει το Σκωτσέζικο Κοινοβούλιο το 1999». Υπάρχουν αιχμές και κατά του Εντ Μίλιμπαντ βέβαια που λένε ότι δεν κατάφερε «να συμμαζέψει το σπίτι του» καθώς «η Σκωτία είναι φρούριο των Εργατικών».