Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

H CIA αποχαρακτήρισε χιλιάδες έγγραφα από το αρχείο του Οσάμα μπιν Λάντεν

Η CIA δημοσιοποίησε χθες Τετάρτη μεγάλο μέρος του αρχείου του Οσάμα μπιν Λάντεν, το οποίο είχε κατασχεθεί μετά την αμερικανική επιδρομή το 2011 στο σπίτι του επικεφαλής της αλ Κάιντα στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν.

Μεταξύ των εγγράφων είναι φωτογραφίες από το ημερολόγιο του μπιν Λάντεν, ιδρυτή της αλ Κάιντα που ευθύνεται για την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, αλλά και ένα βίντεο από τον γάμο του γιου του Χάμζα που θεωρείται «πρίγκιπας διάδοχος της τζιχάντ». Πρόκειται για την πρώτη φορά που έρχονται στη δημοσιότητα εικόνες του ενήλικου Χάμζα.

Η δημοσιοποίηση των εγγράφων αυτών «δίνει την ευκαιρία στους Αμερικάνους να μάθουν περισσότερα για τα σχέδια και τη λειτουργία της τρομοκρατικής αυτής οργάνωσης», δήλωσε ο Μάικ Πομπέο, διευθυντής της CIA.

Η αμερικανική υπηρεσία Πληροφοριών ανήρτησε στο Διαδίκτυο επιπλέον 470.000 έγγραφα που κατέσχεσε τον Μάιο του 2011, όταν ο αμερικανικός στρατός εισέβαλε στο συγκρότημα κατοικιών στο Αμποταμπάντ όπου ζούσε ο μπιν Λάντεν και τον σκότωσε.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Foundation for Defense of Democracies (FDD) Τόμας Τζόσελιν και Μπιλ Ρότζιο, οι οποίοι εξέτασαν τα έγγραφα προτού αποχαρακτηριστούν, αυτά δίνουν πληροφορίες για τις θολές σχέσεις της αλ Κάιντα, ενός σουνιτικού τρομοκρατικού δικτύου, και του Ιράν.

«Τα έγγραφα αυτά θα βοηθήσουν σημαντικά στο να απαντηθούν κάποια ερωτήματα τα οποία έχουμε ακόμη για την ηγεσία της αλ Κάιντα», εκτίμησε ο Ρότζιο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων