Και να που με το έμπα του 2013, μπήκε στη ζωή μας το νέο χαράτσι των ρύπων. Από το ποσοστό της πρώτης δόσης των αυξήσεων στο ηλεκτρικό που ανακοίνωσε χθες το ΥΠΕΚΑ, και κυμαίνονται μεταξύ 8,6% και 10% στις οικιακές, εμπορικές και βιομηχανικές καταναλώσεις, το 4-4,5% προέρχεται από το κόστος των ρύπων που θα κληθεί να αγοράσει η ΔΕΗ. Και φυσικά το μετακύλυσε στο σύνολό του στους καταναλωτές.
Όπως μαθαίνουμε, το κόστος αγοράς ρύπων με βάση το «βαρύ» περιβαλλοντικό αποτύπωμα της επιχείρησης, λόγω της εκτεταμένης χρήσης λιγνίτη, υπολογίζεται σε 270 εκατομμύρια για όλο το 2013. Εξυπακούεται ότι εφ΄όσον το τελικό κόστος υπερβεί το ποσό αυτό, τη διαφορά και πάλι θα κληθούν να την καλύψουν οι καταναλωτές. Τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα (για τους καταναλωτές πάντα), αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει πράξη την μελετώμενη απόσυρση δικαιωμάτων ρύπων, με στόχο να ανέβουν και άλλο οι τιμές τους και έτσι να υπάρξουν κίνητρα για την άσκηση εμπορίας και πράξεων σε χρηματιστηριακά παράγωγα επί των ρύπων. Ας σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα, το δικαίωμα αποτιμούνταν σε περίπου 6,5 ευρώ. Να μη σκεφτόμαστε καλύτερα τι θα συμβεί με τον διπλασιασμό της τιμής τους που επιδιώκει η Κομισιόν.
Από τα πράγματα λοιπόν έρχεται στην επιφάνεια το υπερβάλλον κόστος της ΔΕΗ, το οποίο μαζί με το περιβαλλοντικό «ροκανίζουν» την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης. Και εάν μεν δραστηριοποιούνταν σε μία αγορά όπου λειτουργεί ο ανταγωνισμός, μικρό το κακό. Οι μη ανταγωνιστικές μονάδες της θα έβγαιναν εκτός λειτουργίας. Στην Ελλάδα όμως που το 50% της ηλεκτροπαραγωγής συνεχίζει να στηρίζεται στο λιγνίτη και η ΔΕΗ λειτουργεί λιγνιτικές μονάδες με απόδοση 28% και 30%, (αντί για 40% και 45% που αποδίδουν οι σύγχρονες, τα πράγματα θα συνεχίσουν να είναι δύσκολα.
Εν τέλει, το μεγάλο «ανταγωνιστικό ατού» της ΔΕΗ που είναι ο δωρεάν λιγνίτης, τείνει να μεταβληθεί σε μεγάλο ανταγωνιστικό μειονέκτημα. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, το μειονέκτημα αυτό της επιχείρησης θα το πληρώσουμε όλοι ως κοινωνία και ως οικονομία.
ΥΓ. Χθες το βράδυ η ΓΕΝΟΠ, σπεύδοντας να καλύψει τη διοίκηση της ΔΕΗ, διεμήνυε ότι οι αυξήσεις επιβλήθηκαν επειδή η Κυβέρνηση και η ΡΑΕ μετέτρεψαν τη ΔΕΗ σε «φιλιππινέζα» των ιδιωτών (ανεξάρτητων) παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Ωραίο το επιχείρημα, ιδίως όταν γνωρίζουμε ότι σε δύο όμοιες μονάδες φυσικού αερίου, αυτή που ανήκει σε ιδιώτη απασχολεί 25 άτομα και η της ΔΕΗ 100 (και βάλε). Θα περιμένουμε πάντως με ενδιαφέρον τις αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ, όταν αρχίσουν να βγαίνουν τα στοιχεία για το ποιο θα έπρεπε να είναι το πραγματικό κόστος της ΔΕΗ, στοιχείο απαραίτητο για να αξιολογούνται από το Ρυθμιστή οι αυξήσεις που θα ζητά μετά τον Ιούνιο.