Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

«Η διαφθορά έχει ήδη αρχίσει να ηττάται»!

Γράφει ο Νίκος Νικολόπουλους (*)

Η μάχη με τη διαπλοκή και τη διαφθορά, σε κάθε χώρα και σε κάθε οργανωμένη Πολιτεία, είναι πάντα πολύ δύσκολη. Γιατί πίσω της κρύβονται σχεδόν πάντοτε μεγάλα και ισχυρά συμφέροντα. «Κύριοι υπεράνω πάσης υποψίας» που συνήθως έχουν τη δύναμη να κινούν τα νήματα της σήψης και της διάβρωσης σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Έτσι, η μάχη με αυτής της ισχύος και πολυπλοκότητας συμφέροντα είναι συνήθως άνιση και μάλιστα, πολλές φορές φτάνει να θυμίζει τη Θερβαντική σκηνή της μάχης του Δον Κιχώτη με τους ανεμόμυλους.

Αντίστοιχα δύσκολη είναι λοιπόν η μάχη κατά της σαπίλας και στην Ελλάδα. Και ίσως ακόμα δυσκολότερη, αφού σε μία μικρή χώρα τα «στόματα» ανοίγουν ακόμα πιο δύσκολα και η διαφθορά μπορεί ευκολότερα να διαχυθεί σε πολλά στρώματα και επίπεδα.

Γι’ αυτό και όσοι επί χρόνια πολεμάμε το κτήνος της διαπλοκής ξέρουμε καλά ότι πολλές φορές θα σκοντάψουμε πάνω σε «τοίχους» που μοιάζουν αδιαπέραστοι. Και επιπλέον, θα λοιδορηθούμε και θα κατηγορηθούμε. Αυτοί που κρύβονται πίσω από τους «τοίχους» θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μας αποτρέψουν, να μας απαξιώσουν, να μας… εξαφανίσουν.

Γι’ αυτό και η μάχη κατά της σήψης, τις περισσότερες φορές χρειάζεται μία «συνωμοσία του καλού» για να έχει ελπίδες επιτυχίας. Δηλαδή, δεν αρκούν οι μεμονωμένες προσπάθειες, αλλά απαιτεί μία ομάδα ανθρώπων που από διαφορετικές κατευθύνσεις και με διαφορετικές αρμοδιότητες θα τείνουν προς τον κοινό στόχο της αλήθειας και της δικαιοσύνης.

Γι’ αυτό και ευθαρσώς, μπορώ να υπογραμμίσω ότι αποτελεί ευτυχή συγκυρία για την χώρα μας το γεγονός πως στην πλέον κατάλλληλη και καίρια θέση βρίσκεται αυτή τη στιγμή μία αφοσιωμένη δικαστικός που μαζί με ελάχιστους συνεργάτες και υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες, έχουν πετύχει πάρα πολλά σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πρόκειται για την Εισαγγελέα Διαφθοράς, κ. Ελένη Τουλουπάκη, που με το λιγοστό προσωπικό που έχει στη διάθεσή της – και το οποίο πρέπει η κυβέρνηση να ενισχύσει άμεσα – αποδεικνύει πως ο αγώνας για δικαιοσύνη και καθαρότητα δεν είναι ποτέ μάταιος, όταν είναι συνεπής και διαρκής.

Στο ενεργητικό της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς περιλαμβάνεται μέχρι τώρα η αποκάλυψη κάπου 5 δις αδήλωτων εισοδημάτων που φέρνουν στα δημόσια ταμεία πάνω από 400 εκ. ευρώ και η εμπιστοσύνη που διαρκώς κατακτάται σε διεθνές επίπεδο, με αποτέλεσμα να φτάνουν σχεδόν καθημερινά λίστες με φοροφυγάδες από διάφορα κράτη και οργανισμούς, μέσα στις οποίες λέγεται πως μπορεί να υπάρχουν αδήλωτα ποσά που φτάνουν μέχρι και τα 150 δις, δηλαδή το μισό ελληνικό ΑΕΠ!

Για πρώτη φορά στα χρονικά, η Ελλάδα «ακουμπάει» τους φορολογικούς παραδείσους. Και επιπλέον, βάζει μικροσκόπιο σε πολλές και σημαντικές υποθέσεις διαφθοράς στην Ελλάδα, που μπορούν να αποκαλύψουν τουλάχιστον ένα μέρος του μεγάλου «πάρτι» που στήθηκε στις πλάτες της χώρας και του λαού της.

Και αυτές είναι κάποιες καλές ειδήσεις σε μία εποχή που οι καλές ειδήσεις γενικότερα, σπανίζουν.

Γι’ αυτό και οφείλω να συγχαρώ δημόσια την κ. Ελ. Τουλουπάκη και τους συνεργάτες της. Επίσης, οφείλω δημόσια να ζητήσω από την Πολιτεία την ενίσχυση της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς με ειδικευμένο προσωπικό.

Τέλος, οφείλω να εκφράσω την άποψη ότι επιτέλους, «κάτι κινείται». Ναι, μπορούμε να βρούμε πολλά από τα κλεμμένα, μαζί με τους κλέφτες! Η διαφθορά έχει ήδη αρχίσει να ηττάται…

(*) Ο Νίκος Νικολόπουλος είναι ανεξάρτητος Βουλευτής και Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων