Γράφει ο Αλέξανδρος Τρίγγος
H διακοψιμότητα έγινε νόμος του κράτους το 2013 και οι ελληνικές βιομηχανίες είδαν ένα πάγιο αίτημά τους να γίνεται πραγματικότητα. Με τη διακοψιμότητα, όταν η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια είναι μεγάλη, οι διαχειριστές του συστήματος ζητούν από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες να περιορίσουν την κατανάλωσή τους ή ακόμη και να τη διακόψουν δίνοντας «ανάσες» στο σύστημα και γι’ αυτό προβλέπεται είτε η εφάπαξ αμοιβή τους είτε η μείωση των τιμολογίων τους.
Η εφαρμογή του μέτρου θα βοηθούσε στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων βιομηχανιών και κατ’ επέκταση στη διατήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας, καθώς οι ελληνικές βιομηχανίες έχουν πολύ ακριβότερα τιμολόγια ρεύματος σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης.
Ο φάκελος εγκρίθηκε από την Κομισιόν τον Οκτώβριο του 2014 για να ισχύσει για τρία χρόνια αλλά η υπουργική απόφαση που θα την ενεργοποιούσε και που θα προέβλεπε τον τρόπο χρηματοδότησης του μέτρου υπεγράφη μόλις στις 11 Δεκεμβρίου 2015. Δηλαδή ο ένας χρόνος έχει ήδη χαθεί. Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις για να στηθεί ο μηχανισμός από τον ΑΔΜΗΕ ώστε ο τελευταίος να διενεργεί δημοπρασίες και να ζητεί τα διαθέσιμα μεγαβάτ από τις εταιρείες θα απαιτηθούν τουλάχιστον τέσσερις μήνες που μπορεί να φτάσουν τους έξι, καθώς η ΡΑΕ δεν έχει ακόμη ολομέλεια.
Ενδεικτικό της καθυστέρησης αυτής είναι ότι ενώ το αρχικό κόστος της διακοψιμότητας το 2013 είχε υπολογιστεί στα 60 εκατ. ευρώ, τώρα έχει «πέσει» στα 48 εκατ. ευρώ αφού στο ενδιάμεσο έκλεισαν πολλές βιομηχανίες και μειώθηκε η εν δυνάμει διάθεση ισχύος στον διαχειριστή. Η χρηματοδότηση του μέτρου θα γίνεται από όλους τους παραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος, με τους μεγαλύτερους συντελεστές να βαραίνουν τους παραγωγούς των ΑΠΕ.
Πηγή : tovima.gr