Γράφει ο Γεράσιμος Ταυρωπός
«Και διαπραγμάτευση θα υπάρξει, και συμφωνία θα υπάρξει, και η τρόικα και τα μνημόνια θα αποτελέσουν παρελθόν». Με αυτή την… επική και γεμάτη αυτοπεποίθηση φράση τελείωσε ο Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του στο πρόσφατο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήταν λάθος να θεωρηθεί προεκλογική «ατάκα». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει πραγματικά ότι το έδαφος μιας «αξιοπρεπούς» για την Ελλάδα και τον ΣΥΡΙΖΑ συμφωνίας υπάρχει. Ποιο όμως είναι αυτό;
Πριν απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, έχει σημασία να διαπιστώσουμε ότι παρατηρείται διεθνώς ραγδαία μεταστροφή του κλίματος υπέρ μιας πιο «προσεγγιστικής» στάσης από τους δανειστές. Η νέα «μεγάλη εικόνα» που διαμορφώνεται είναι ότι στον «κόσμο» των δανειστών διαμορφώνεται κλίμα διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – αφού όλοι πλέον έχουν πεισθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών.
Ενδεικτική αυτής της αλλαγής κλίματος είναι μια σταχυολόγηση δηλώσεων και συνεντεύξεων από σημαντικά χείλη, όπως: του Γερμανού αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (σε συνέντευξή του διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχουν και ούτε υπήρξαν ποτέ σχέδια για εξώθηση της Ελλάδας εκτός ευρώ», του Γερμανού οικονομολόγου Πέτερ Μπόφινγκερ «Ένα τέτοιο βήμα (σ.σ. έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ) θα ήταν συνδεδεμένο με πολύ υψηλά ρίσκα για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Ακόμη κι αν η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι συγκρίσιμη με αυτήν άλλων κρατών-μελών, με αυτό θα βγάζαμε το τζίνι από το μπουκάλι, το οποίο όμως θα μπορούσαμε δύσκολα να ελέγξουμε», του επικεφαλής οικονομολόγου της Renaissance Capital Τσαρλς Ρόμπερτσον «Η Ελλάδα θα είναι πολύ πιο σημαντική για τις παγκόσμιες αγορές κατά τις επόμενες εβδομάδες απ’ ότι η Ρωσία και η Ουκρανία σε όλο το 2014», του ολλανδο-αμερικανού οικονομολόγου Βίλεμ Μπούιτερ «Θα ήταν τεράστια καταστροφή αν η Ελλάδα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη. Οι αγορές θα άρχιζαν να ρωτούν ποια χώρα θα ήταν η επόμενη υποψήφια για αποχώρηση… Η γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει ότι αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, όλη η Ευρωζώνη θα κινδυνεύσει», του αρθρογράφου του Guardian Όουεν Τζόουνς («Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα σε όλη την Ευρώπη (…) Ή θα μας στραγγαλίσει η οικονομική τρέλα ή θα αποτελέσει αυτή η μάχη μια δημοκρατική πρόκληση» κ.λπ. κ.λπ.
Ίσως ακόμη σημαντικότερη από όλες αυτές τις δηλώσεις είναι η αιδήμων σιωπή και η πλήρης αποχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τις «εχθροπραξίες»…
Σημαίνουν όλα αυτά μια «διάθεση για διαπραγμάτευση» ή κάτι περισσότερο και πιο συγκεκριμένο; Από πού απορρέει η αυτοπεποίθηση του Αλέξη Τσίπρα ότι θα υπάρξει συμφωνία που μάλιστα θα προβλέπει ότι η τρόικα και τα μνημόνια θα είναι παρελθόν;
Καταρχήν, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές εδώ και καιρό. Πίσω από τις επίσημες διεθνείς πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα, πίσω από το προσκήνιο της συμμετοχής του σε διεθνή φόρα κλπ., οι «απεσταλμένοι» του έχτισαν «γέφυρες» και διαύλους διαλόγου ακόμη και με το σκληρό πυρήνα των δανειστών, τη γερμανική καγκελαρία! Το Rizopoulospost έχει αποκαλύψει εδώ και καιρό ότι ο «μεσάζων» σε αυτή τη συνεννόηση, ο άνθρωπος-γέφυρα, είναι ο υφυπουργός Εργασίας της κυβέρνησης Μέρκελ και πρώην εκτελεστικός σύμβουλος της ΕΚΤ Γεργκ Άσμουσεν. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε συναντηθεί δύο φορές, στη Φραγκφούρτη και την Αθήνα, με τον κ. Άσμουσεν, ενώ στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου συνάντησαν τον κ. Άσμουσεν στο Βερολίνο οι κ. Σταθάκης και Δραγασάκης, με αντικείμενο της συνάντησης -όπως επισήμως ανακοινώθηκε από ελληνικής πλευράς- το δημόσιο χρέος.
Σε αυτή την -άτυπη μεν, ουσιαστική δε- διαπραγμάτευση, επ’ εσχάτω συμμετέχει και το ΔΝΤ, καθώς το χρέος είναι επίσης η κορυφαία «ευαισθησία» και για το Ταμείο. Και κατά τις δικές μας πληροφορίες, οι συζητήσεις έχουν εστιάσει στο σκληρό πυρήνα μιας πιθανής συμφωνίας: τη σχέση πρωτογενών πλεονασμάτων και βιωσιμότητας του χρέους…
Υ.Γ. 1 Η στρατηγική του φόβου, την οποία ακολούθησε συστηματικά το τελευταίο διάστημα ο Αντώνης Σαμαράς, αφενός «αδειάζεται» διεθνώς και αφετέρου δεν αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα – όπως αποδεικνύουν όχι μόνο οι φανερές αλλά και οι κρυφές δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια του ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς. Επίκειται, λοιπόν, μετατόπιση σε μια πιο ήπια προεκλογική γραμμή…
Υ.Γ. 2 Η δήλωση του κορυφαίου Γερμανού οικονομολόγου και συμβούλου του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, κ. Μάρτσελ Φράτσερ, στην εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Ρουντσάου» ότι «Οι επιδόσεις των ελληνικών κυβερνήσεων τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν τρομακτικά κακές. Οι ελληνικές κυβερνήσεις προσπάθησαν υπεράνω όλων να διασφαλίσουν την πολιτική τους δύναμη και την οικονομική αργομισθία τους, όχι όμως να θέσουν σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεις και να κάνουν τη χώρα τους ικανή για το μέλλον» συνιστούν ένα μεγαλοπρεπές άδειασμα όχι μόνο του κ. Σαμαρά, αλλά και των κ. Παπανδρέου και Βενιζέλου. Όλοι τώρα συζητούν και σχεδιάζουν με βάση την υπόθεση ότι θα πρέπει να διαπραγματευτούν -και να «τα βρουν!- με τον ΣΥΡΙΖΑ!