Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Διαβάζοντας κανείς σχετικό άρθρο των financial times, δεν είναι βέβαιος αν το έγραψε δημοσιογράφος της εφημερίδας ή ο ίδιος ο πρωθυπουργός ή αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης. Το κεντρικό μήνυμα του αρθρογράφου είναι ότι η διεθνής θέση της Ελλάδας είναι αδύναμη και ότι όποιος και αν βρεθεί στην κυβέρνηση δε θα έχει τη δυνατότητα να κάνει πολλά με τους πιστωτές πλην του να «διαπραγματευτεί».
Ήδη σε προηγούμενο άρθρο τους ανέφεραν ότι ενώ το 2011 και 2012, το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στις ευρωπαϊκές και όχι μόνο αγορές, σήμερα ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να αντιμετωπιστεί με πολύ καλύτερο τρόπο.
Αν βέβαια θυμηθούμε τις συζητήσεις ειδικά τις προεκλογικής περιόδου του 2012, αλλά και ολόκληρου του προηγούμενου διαστήματος, η ρητορική του Grexit, ειδικά μέσα στη χώρα, έφτανε πολλές φορές σε ακραία σημεία με τους υποστηριχτές της να λένε πολλές φορές ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελούσε κανένα πρόβλημα για πιστωτές και εταίρους και πως το επιχείρημα πως το Grexit θα μπορούσε να λειτουργεί ως διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της Ελληνικής πλευράς ήταν ένα αστείο.
Σήμερα, σημειώνεται ότι τότε όντως το Grexit θα μπορούσε να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες, κάτι που σήμερα είναι διασφαλισμένο ότι δε θα ταράξει την Ευρώπη.
Μάλιστα στο άρθρο των Financial Times σημειώνεται ότι καμία από τις μικρότερες χώρες, όπως η Ιρλανδία, Πορτογαλία και Κύπρος δεν έχει διάθεση να στηρίξει την Ελλάδα σε επιθετική διαπραγμάτευση με τους πιστωτές. Μάλιστα σε μια ανάλυση για το πώς θα συμπεριφέρονταν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι μεγαλύτεροι παίχτες, αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ δε θα συγκρούονταν με τη Γερμανία για ένα μικρό παίχτη όπως η Ελλάδα, η Κίνα είναι επιφυλακτική για επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ η Ρωσία είναι απασχολημένη με άλλα προβλήματα.
Η ανάλυση του αρθογράφου, ειδικά για του μεγαλύτερους παίχτες είναι υπό συζήτηση. Ωστόσο αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι ότι παρατηρείται πλέον απόλυτη ταύτιση διεθνών μέσων που ανήκουν σε Ευρωπαϊκά ή Αμερικάνικα κεφάλαια, με τη ρητορική της Ελληνικής κυβέρνησης και κάποιων ευρωπαίων αξιωματούχων. Αυτό από μόνο του έπρεπε να μας προβληματίζει για το πόσο αγέρωχη είναι η Ευρώπη μπροστά στο ενδεχόμενο Grexit το οποίο άλλωστε επαναφέρθηκε στην πολιτική σκηνή από τα στελέχη της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση η εικοτολογία για το αν και κατά πόσο το Grexit είναι διαπραγματευτικό χαρτί ή όχι, είναι τελείως άχρηστη και αφορά περισσότερο κατανάλωση ειδήσεων. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πια εγκλωβιστεί στη λογική της παραμονής στο ευρώ με κάθε κόστος, αφού ένα οποιοδήποτε γύρισμα σε επιθετική στάση απέναντι στην ευρωζώνη θα μπορούσε να επαναφέρει τα ποσοστά του σε επίπεδα προ του 2012 ή και χειρότερα.