Η αδυναμία κατάργησης της δουλείας συνιστά μια από τις μεγαλύτερες «αμαρτίες» του σύγχρονου κόσμου, δήλωσε σήμερα ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Καϊλάς Σατιάρτι, ζητώντας να αναληφθεί κατεπειγόντως δράση ώστε να αντιμετωπιστεί η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που ζουν σε κατάσταση σκλαβιάς.
Ο Σατιάρτι, που τιμήθηκε φέτος με το Νόμπελ για το έργο που πραγματοποιεί στη γενέτειρά του, την Ινδία, όπου έχει βοηθήσει χιλιάδες παιδιά να ξεφύγουν από τη σκλαβιά, είπε ότι είναι απαράδεκτο να ζουν σήμερα σε αυτήν την κατάσταση 36 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων τα 5,5 εκατομμύρια είναι ανήλικοι. Ζήτησε να αναληφθεί συλλογική δράση από κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και ακτιβιστές αλλά και να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία ώστε να καταπολεμηθεί η εμπορία ανθρώπων.
«Πρέπει (…) να οικοδομήσουμε ένα κίνημα δικαιωμάτων εναντίον της δουλείας» τόνισε, μιλώντας σε ένα συνέδριο που οργάνωσε στο Λονδίνο το Ίδρυμα Τόμσον Ρόιτερς. Αργότερα σήμερα ο Σατιάρτι θα εγκαινιάσει την εκστρατεία Εβδομάδα του Τέλους της Παιδικής Δουλείας.
«Η στέρηση της παιδικής ηλικίας και η στέρηση της ελευθερίας είναι οι μεγαλύτερες αμαρτίες που διαπράττει η ανθρωπότητα εδώ και αιώνες» τόνισε.
Η αυστραλιανή οργάνωση Walk Free ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι με βάση την ετήσια έρευνά της περίπου 35,8 εκατομμύρια άνθρωποι σήμερα ζουν σε κατάσταση δουλειάς. Από αυτούς, τα 14,3 εκατομμύρια σκλάβοι βρίσκονται στην Ινδία. Ορισμένοι άνθρωποι γεννιούνται σκλάβοι, άλλοι πέφτουν θύματα εμπορίας με σκοπό να προσφέρουν σεξουαλικές υπηρεσίες ή εξαναγκάζονται να δουλεύουν λόγω χρεών.
Ο 60χρονος Σατιάρτι, η οργάνωση ΒΑΑ (Bachpan Bachao Andolan) του οποίου έχει απελευθερώσει περισσότερα από 80.000 παιδιά τα τελευταία 30 χρόνια, είπε ότι είναι απίστευτο που η δουλεία υπάρχει ακόμη και σήμερα, παρά την τεράστια πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην τεχνολογία, την οικονομία, την επιχειρηματικότητα, τη διακυβέρνηση, την πολιτική, τη θρησκεία και τον πολιτισμό.
«Σε αυτήν την ιστορική περίοδο έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό σκλάβων στον κόσμο (…) το υψηλότερο ποσό παράνομων κερδών από το εμπόριο ανθρώπων», είπε. Η πρακτική αυτή υπολογίζεται ότι αποφέρει κέρδη 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.
«Είναι απαράδεκτο. Γιατί δεν κάνουμε κάτι τώρα; Αν έλειπε το δικό σας παιδί για μια ημέρα, αν έπεφτε θύμα εμπορίας ανθρώπων, θα κάνατε ό,τι ήταν δυνατό», τόνισε.