Γράφει ο Νίκος Βούστρος
Την 1η Δεκεμβρίου του 2015 πριν λίγες μέρες, με μια ανακοίνωση του εμπνευστή και ιδρυτή του πασίγνωστου δικτύου Facebook, του κ. M. Zuckerberg, έγινε παγκοσμίως γνωστή η πρόθεση του να προχωρήσει σε μια τερατώδους κυριολεκτικά μεγέθους «φιλανθρωπική» πράξη.
Συγκεκριμένα, ο ιδρυτής του Facebook, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προβεί σε δωρεά για «φιλανθρωπικούς» σκοπούς (κατά το χαρακτηρισμό του ιδίου) της τάξης των …45 δισ. δολαρίων ΗΠΑ.
Η είδηση έγινε πολύ γρήγορα γνωστή και προκάλεσε αμέσως τεράστιο ενδιαφέρον σε όλο τον κόσμο: Στα πρώτα λεπτά μετά την ανακοίνωση, η ανάρτηση του έλαβε σχεδόν …600.000 Likes στο Facebook και δεκάδες χιλιάδες κοινοποιήσεων! Επίσης, πολλά γνωστά πρόσωπα της αμερικανικής κοινωνίας χαιρέτισαν με δηλώσεις τους την πρωτοβουλία.
Λίγο το γεγονός ότι το Facebook είναι μια πολύ σημαντική, η σημαντικότερη για την ακρίβεια, πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, λίγο το ότι η ιστορία της μοιάζει να είναι βγαλμένη από ένα σύγχρονο παραμύθι της εποχής μας, λίγο η προσωπικότητα του ιδρυτή του, ο οποίος ότι και να κάνει γίνεται αμέσως πρώτη είδηση, αλλά φυσικά λόγω του αντικειμενικού ενδιαφέροντος που προκάλεσε, το παγκόσμιο ενδιαφέρον στράφηκε πάνω τους.
Τα σχόλια διεθνώς υπήρξαν κυρίως θετικά, με την πράξη να επιδοκιμάζεται από τους χρήστες του μέσου αλλά και τον ίδιο τον Zuckerberg να βλέπει τη δημοτικότητα και τη δημοφιλία του να …εκτοξεύεται κυριολεκτικά.
Όμως, επειδή πάντα υπάρχει και μια άλλη ματιά στα πράγματα, επιχειρούμε σήμερα να φωτίσουμε λίγο όσες πλευρές της είδησης αυτής δεν είναι προφανείς.
Όπως αρχικά μεταδόθηκε, σχηματίστηκε στο κοινό η άποψη ότι ο Zuckerberg για ανοίξει το …πορτοφόλι του και θα βγάλει 45 δισ. $ και θα τα δώσει σε όσους έχουν ανάγκη.
Η αλήθεια δυστυχώς όμως, απέχει πολύ από αυτό:
Τι θα κάνει στην πραγματικότητα ο Zuckerberg;
Θα δημιουργήσει ένα «φιλανθρωπικό ίδρυμα» στο οποίο θα εκχωρήσει την ιδιοκτησία των μετοχών του. Έτσι λοιπόν, αφού το ίδρυμα θα έχει έσοδα από τα κέρδη (μερίσματα) των μετοχών της εταιρείας, θα μπορεί κάθε χρόνο να προβαίνει σε δωρεές και φιλανθρωπίες. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, η νομική μορφή εταιρείας που επελέγη ήταν αυτή της αμερικανικής L.L.C., δηλαδή της Limited Liability Compay, κάτι αντίστοιχο με τη γνωστή σε εμάς Ε.Π.Ε. (!!!)
Και είναι κακό αυτό; Θα ρωτήσει κανείς. Δεν είναι καλύτερο από το να μην υπήρχε ένα τέτοιο ίδρυμα; Δεν θα προσφέρει κάποιο έργο, κάποια ανακούφιση σε αναξιοπαθούντες κλπ;
Το κακό και το καλό είναι έννοιες λίγο σχετικές τελικά, ειδικά όταν εμπλέκονται και 45 δισ. $ !!! Κακό φυσικά δεν είναι. Όπως δεν είναι και «Ίδρυμα» μια επιχείρηση L.L.C. Το «κακό» (ακριβέστερα η ανηθικότητα της υπόθεσης) βρίσκεται στο γεγονός ότι επιχειρείται να χρησιμοποιηθεί ένα παρένθετο νομικό πρόσωπο, o εν λόγω υπό σύσταση οργανισμός ‘Chan Zuckerberg Initiative LLC’, με σκοπό να αποφύγει ο ίδιος ο Zuckerberg τις φορολογικές του υποχρεώσεις.
Από τη στιγμή που το ίδρυμα θα είναι ο ιδιοκτήτης της εξαιρετικά κερδοφόρας επιχείρησης και όχι ο ίδιος ο Zuckerberg, εκείνος δεν θα έχει εισοδήματα ως πρόσωπο, οπότε καμία φορολογική υποχρέωση! Μαγικό, έτσι;
Με άλλα λόγια, ο κατά τα άλλα συμπαθής ιδρυτής του Facebook, αντί να ιδρύσει όπως άλλοι μεγιστάνες μια off-shore εταιρεία για να μη πληρώνει φόρους και να υποστεί έτσι τη διεθνή κατακραυγή, προτιμά να το κάνει με ένα νομότυπο τρόπο, την ίδρυση του «φιλανθρωπικού ιδρύματος», όπου ενώ στην πραγματικότητα θα γλιτώνει φόρους, δηλαδή θα επιβαρύνει τους συμπατριώτες του στη δική τους φορολόγηση, θα εμφανίζεται ως δωρητής και …ευεργέτης.
Άρα λοιπόν, βεβαίως και δεν είναι κακό, βεβαίως και δεν είναι παράνομο. Είναι όμως ανήθικο, πέρα για πέρα, και κυρίως όχι επειδή το κάνει αφού μπορεί, αλλά επειδή δεν μπορεί να το κάνει και εκείνος που …δεν είναι ο Zuckerberg, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να πληρώσει αδιαμαρτύρητα…
Ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι ο κ. Zuckerberg επέλεξε να παρουσιάσει επικοινωνιακά την προσπάθεια του, ως «ένα γράμμα προς την κόρη του» και «μια πρωτοβουλία του που θα κάνει τον κόσμο μας καλύτερο στο μέλλον»…
Δεν ξέρω αν θα κάνει το μέλλον του κόσμου καλύτερο, αυτό που σίγουρα ξέρω είναι ότι θα κάνει (πολύ) καλύτερο το μέλλον του κ. Zuckerberg και των οικείων του.
Θα μου πείτε, που είναι το καινούριο; Αυτό δεν συμβαίνει …αιώνες τώρα στην οικονομική πραγματικότητα; Όποιος μπορεί να αποφύγει υποχρεώσεις, το κάνει, επιβαρύνοντας όποιον δεν μπορεί να τις αποφύγει;
Σωστά, αλλά μέχρι τώρα ντρεπόταν τουλάχιστον όποιος το έκανε…
Από σήμερα, παριστάνει και τον ευεργέτη!