Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, 2021

H E.E ετοιμάζεται να ανάψει το πράσινο φως για κατανάλωση εντόμων

Η βιομηχανία καλλιέργειας εντόμων αναμένει από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων της ΕΕ (ΕFSA) να δώσει το πράσινο φως σε λίγες βδομάδες για ασφαλή κατανάλωση από ανθρώπους σκουλικιών,ακρίδων και διάφορων εντόμων, γράφει η εφημερίδα Telegraph. Η απόφαση, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είναι πιθανό να οδηγήσει στην τελική έγκριση της πώλησής τους σε ολόκληρη την ΕΕ ως “νέου φαγητού” μόλις το φθινόπωρο, ανοίγοντας ευκαιρίες μαζικής παραγωγής μιας σειράς πιάτων εντόμων που θα πωληθούν σε ολόκληρη την Ευρώπη για πρώτη φορά .

«Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να δοθεί το πράσινο φως τις επόμενες εβδομάδες”, δήλωσε ο Christophe Derrien, ο γενικός γραμματέας της Διεθνoύς πλατφόρμας προώθησης εντόμων για τροφή και ζωοτροφές (ΙPIFF).

«Πιστεύουμε ότι αυτές οι άδειες θα είναι μια σημαντική πρόοδος για τον τομέα, επομένως ψάχνουμε για αυτές τις άδειες αρκετά ανυπόμονα. Παίρνουν τον απαραίτητο χρόνο, είναι πολύ απαιτητικοί για τις πληροφορίες, κάτι που δεν είναι κακό. Πιστεύουμε όμως ότι μόλις δοθεί το πρώτο πράσινο φως για το πρώτο γεύμα από την EFSA μετά θα ακολουθήσει το φαινόμενο χιονοστιβάδας.»

Στα μάτια των κορυφαίων παικτών στη βιομηχανία εντόμων ως τροφίμου, η δυνατότητα για τις υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες παρεμποδίστηκε από την έλλειψη πανευρωπαϊκής έγκρισης.

Η Βρετανία, οι Κάτω Χώρες, το Βέλγιο, η Δανία και η Φινλανδία έχουν υιοθετήσει μια επιτρεπτή προσέγγιση σε ένα νόμο της ΕΕ του 1997 που απαιτεί τρόφιμα που δεν καταναλώνονται πριν από το έτος αυτό να λάβουν νέα έγκριση ως τρόφιμα.

Αυτές οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές αποφάσισαν ότι η νομοθεσία της ΕΕ δεν αφορά τα ζώα που χρησιμοποιούνται για τρόφή. Ως αποτέλεσμα, πολλά προϊόντα με βάση τα έντομα μπορούν να βρεθούν σε βρετανικά, ολλανδικά, βελγικά και φινλανδικά σούπερ μάρκετ. Περίπου 500 τόνοι τροφίμων με βάση τα έντομα για ανθρώπινη κατανάλωση παράγονται κάθε χρόνο.

Αλλά τέτοια προϊόντα απαγορεύονται στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, μεταξύ άλλων χωρών. Το 2018, ένας νέος νόμος της ΕΕ επιδίωξε να αποδώσει κάποια σαφήνεια. Ορίζει ότι τα πιάτα με βάση τα έντομα θα απαιτούν επίσης την έγκριση ως νέα τρόφιμα.

Έχει θεσπιστεί, σημειώνει η Telegraph, μια μεταβατική περίοδος που επιτρέπει στις επιχειρήσεις που παράγουν τρόφιμα από έντομα να λειτουργούν έως ότου ληφθεί απόφαση σχετικά με την ασφάλεια των ειδών και την τελική τους έγκριση από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Πράγματι, εταιρείες όπως η Protifarm στις Κάτω Χώρες, η Micronutris στη Γαλλία, η Essento στην Ελβετία και η Entogourmet στην Ισπανία λέγεται ότι προετοιμάζονται για να αυξήσουν τις δραστηριότητές τους.
Πηγή: sigmalive .com

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων