Δεν φαίνεται να υπάρχει τέλος στην επινοητικότητα των πολυεθνικών εταιρειών, όταν πρόκειται να ελαχιστοποιήσουν τους φόρους τους. Η πιο πρόσφατη απόδειξη έρχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που άνοιξε χθες τα χαρτιά της αναφορικά με την έρευνα που ξεκίνησε τον Ιούνιο για το προνομιακό φορολογικό καθεστώς που προσφέρουν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε πολυεθνικές, παρουσιάζοντας στοιχεία που δικαιολογούν τις υποψίες της για τον τρόπο που φορολογούνταν η Apple στην Ιρλανδία.
Η έρευνα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, εάν όμως η Επιτροπή Ανταγωνισμού τεκμηριώσει πλήρως τις κατηγορίες, όπως αναφέρουν οι nytimes, οι δύο πολυεθνικοί κολοσσοί θα υποχρεωθούν να καταβάλουν αναδρομικά φόρους αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, αν όχι και δισεκατομμυρίων.
Η Κομισιόν δημοσίευσε επιστολή 21 σελίδων που απέστειλε στην ιρλανδική κυβέρνηση, όπου υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι το Δουβλίνο χορήγησε φορολογικά “δώρα” στην Apple, που είχε προνομιακή μεταχείριση σε σχέση με άλλες εταιρείες. Στο επίκεντρο βρίσκεται η μακροχρόνια φορολογική συμφωνία που συνήψε η Apple με τους Ιρλανδούς το 1991, στην οποία η Κομισιόν ισχυρίζεται ότι οι φορολογικοί συντελεστές καθορίστηκαν χωρίς οικονομικά κριτήρια ώστε να “οδηγήσουν” σε ένα προαποφασισμένο ποσό, ενώ συναρτήθηκαν και με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, κάτι που δεν θα έπρεπε κανονικά να επηρεάζει την εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας.
Η Apple πλήρωσε λιγότερα από 20 εκατ. ευρώ σε φόρους στην Ιρλανδία σε ετήσια βάση την τριετία 2010-2012, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες. Το 2013 η εταιρεία “έβαλε στην άκρη” περίπου 12 δισ. δολάρια για καταβολή φόρων στις ΗΠΑ επί πωλήσεων 62,7 δισ. ευρώ. Το αντίστοιχο φορο-κονδύλι για τις πωλήσεις στο εξωτερικό (που εκτιμώνται σε 88 δισ. δολ.) ήταν μόλις 1,1 δισ. δολ.! Η ιρλανδική κυβέρνηση επιμένει ότι δεν παρέβη την κοινοτική νομοθεσία για τις κρατικές επιδοτήσεις στην περίπτωση της Apple και εκπρόσωποι της εταιρείας υποστηρίζουν ότι δεν “έτυχαν προνομιακής μεταχείρισης από τις ιρλανδικές αρχές”.