Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να συμμετέχει σε συνάντηση κορυφής μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας στις Βρυξέλλες αργότερα μέσα στο μήνα. Αλλά θα εξασφαλίσει ότι η ΕΕ θα τον καλωσορίσει σαν εκπρόσωπο της Ευρασιατικής Ένωσης– ένα από τα αγαπημένα σχέδια του ηγέτη της Ρωσίας το οποίο έχει «εντελώς τυχαία» πολλές ομοιότητες με την ΕΕ.
Αν και οι σχέσεις μεταξύ των πρώην Σοβιετικών Κρατών βρίσκονται ακόμη υπό διαμόρφωση, ο Πούτιν προωθεί δημόσια την οικονομική και τελωνειακή ένωση ως δείγμα αυξανόμενης συνοχής και επιδιώκει να επεκτείνει την ένωση και σε άλλες πρώην Σοβιετικές χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.
Οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας συνεχίζουν να διέπονται από τη Συμφωνία Συνεταιρισμού και Συνεργασίας του 1997, η οποία επρόκειτο να αντικατασταθεί μετά από δέκα χρόνια από μια νέα συμφωνία. Παρόλα αυτά η διαπραγματεύσεις για μια νέα βασική συμφωνία έχουν κολλήσει.
Η ΕΕ έχει συγκεχυμένα αισθήματα απέναντι στην τελωνειακή ένωση της Ρωσίας και ανώτατοι αξιωματούχοι των Βρυξελλών απλά δηλώνουν ότι θα καλωσορίσουν μια ακόμη τελωνειακή ένωση στη γειτονιά της ΕΕ εάν πρόκειται να συνεισφέρει στην απελευθέρωση των οικονομικών σχέσεων.
Την ίδια στιγμή τονίζουν ότι αυτό δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής με την τελωνειακή ένωση του κ. Πούτιν, η οποία αύξησε τον προστατευτισμό με δασμούς που έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στο Καζακστάν, την πιο απελευθερωμένη από τις πρώην Σοβιετικές χώρες.
Η προοπτική μιας ελεύθερης ζώνης εμπορίου από τη Λισσαβώνα στο Βλαδιβοστόκ, όπως αρέσκεται να την αποκαλεί ο Ρώσος πρόεδρος, θα πρέπει να περιμένει μέχρι οι συνθήκες για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ένωσής του και της ΕΕ καταστεί δυνατή και αυτό δεν είναι κάτι που πρόκειται να συμβεί σύντομα όπως όλα δείχνουν.