Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο επίκεντρο του Συμβουλίου θα είναι οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και η λήψη μέτρων έναντι της Τουρκίας. Επιπλέον, θα συζητηθούν εξελίξεις σχετικά με τη Συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (JCPOA), καθώς και διεθνή και περιφερειακά ζητήματα με έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις στο Σουδάν, την Αιθιοπία, το Ιράκ και τη Βενεζουέλα.
Οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν επίσης και για τις εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης, ενώ θα ακολουθήσει γεύμα με τον ομόλογό τους της Μολδαβίας. Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Νίκος Δένδιας θα έχει σειρά συναντήσεων με ομολόγους του, μεταξύ των οποίων και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.
Εν τω μεταξύ, σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για αύριο ζήτησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ώστε να τους ενημερώσει τόσο για τις εξελίξεις όσο και για την πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για συνδιαχείριση των φυσικών πόρων.
Τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά, περιμένει η Τουρκία, δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί πως η Άγκυρα δεν θα υποχωρήσει εύκολα από τις διεκδικήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο.
«Σε επίπεδο συνομιλιών, χρησιμοποιήσαμε ωραίους χαρακτηρισμούς ο ένας για τον άλλον. Ελπίζω πως μπορούμε να φέρουμε σε καλύτερο σημείο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αν ο Έλληνας πρωθυπουργός μείνει πιστός στις εκφράσεις του, τις τηρήσει και κάνει τα απαραίτητα βήματα» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε «θα γίνουν οι συναντήσεις στη νέα εποχή, θα δούμε τι ζητεί η Ελλάδα από εμάς, τι ζητάμε εμείς από την Ελλάδα. Οι επιτροπές μας θα το εξετάσουν και θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα».
«Το Γιαβούζ και το Μπαρμπαρος είναι στην ανατολική Μεσόγειο. Εμείς προχωράμε στα βήματα μας με όλες τις δυνάμεις του Ναυτικού και της Αεροπορίας μας. Εκεί πετούν και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας. Άρα η φασαρία που γίνεται δεν μας ενδιαφέρει και ιδιαίτερα» ανέφερε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν.
Σύμφωνα πάντως με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου η Τουρκία θα συνεχίσει τις υποθαλάσσιες έρευνες για υδρογονάνθρακες ανοιχτά της Κύπρου ακόμη και αν οι ελληνοκύπριοι δεν δεχτούν την πρόταση Ακιντζί. Σύμφωνα τώρα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο επικαλείται το Ανατολού, ο κ. Τσαβούσογλου επικοινώνησε χθες με τους ΥΠΕΞ της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Την Παρασκευή είχε επικοινωνήσει με τους ομολόγους του της Σλοβακίας, του Κιργιστάν, της Σλοβενίας και της Μάλτας χωρίς ωστόσο να γίνουν περισσότερες λεπτομέρειες γνωστές.