Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2022

Η εικόνα 3D κάνει κακό σε παιδιά κάτω των 6 ετών

Ο Οργανισμός Ασφάλειας Υγείας της Γαλλίας (Agence de sécurité sanitaire) ανησυχεί για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει το 3D στην όραση των νέων. Αν το 3D παραπλανεί τους νέους και τους ενήλικες για τις αισθήσεις τους, η προειδοποίηση για την χρήση αυτής της τεχνολογίας μπορεί να περιορίσει κάπως τον ενθουσιασμό μας σύμφωνα με την δημοσιευμένη απόφαση του Anses (ασφάλεια υγείας, τροφίμων, εργασίας, περιβάλλοντος).

Ο Anses, βάζοντας μια ομάδα ειδικών να ασχοληθούν με τις επιπτώσεις στην όραση, κατέληξε σε δραστικά μέτρα για τη χρήση στερεοσκοπικού 3D (όπου το ένα μάτι του παρατηρητή βλέπει μια εικόνα ελαφρώς διαφορετική από το άλλο): «βρέφη κάτω των 6 ετών απαγορεύεται να εκτίθενται σε αυτό και περιορισμένη έκθεση σε μωρά κάτω των 13 ετών, αλλά να είστε προσεκτικοί με τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν».

Για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ειδικοί, είχαν το μικρό χρονικό διάστημα του ενός έτους, ωστόσο μελέτησαν όλες τις επιστημονικές δημοσιεύσεις που υπήρχαν για το θέμα, έκαναν συνεντεύξεις σε άλλους ειδικούς καθώς ρώτησαν ακόμα και αντιπροσώπους επαγγελματικών ομοσπονδιών και συνδικάτων.

«Αυτό που μας έκανε να θέλουμε να ψάξουμε το θέμα και να καταλήξουμε στον περιορισμό του είναι το οπτικό σύστημα των νέων μέχρι 12-13 ετών και κυρίως πριν από τα 6 τους χρόνια καθώς είναι η περίοδος της ανάπτυξής τους», διευκρινίζει ο Olivier Merckel, αρχηγός της ομάδας αξιολόγησης των κινδύνων που κρύβει η νέα τεχνολογία στους κόλπους του Anses. Με άλλα λόγια, καλό θα ήταν να μην υπάρχουν εξωτερικοί περιορισμοί που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στην ανάπτυξη του αμφιβληστροειδούς ή του φακού και κυρίως στο μέρος του εγκεφάλου που συγχέει τις εικόνες.

Οι νέοι σήμερα ήδη περνούν πολλές ώρες μπροστά από μια οθόνη, δεν είναι ανάγκη να τους επιβαρύνουμε και άλλο. Επιπλέον, οι καινούριες οθόνες βρίσκονται διαθέσιμες σε υψηλή ανάλυση, προσφέρουν λοιπόν την ίδια εικόνα με το 3D χωρίς όπως τις επιπλοκές του. Η επιλογή είναι δική σας!

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων