Μέλη της υποστηριζόμενης από εκκλησίες οργάνωσης Sanctuary Movement (Κίνημα Καταφυγίου) δηλώνουν ότι θα ανοίξουν τους ναούς τους για να προσφέρουν άσυλο σε μετανάστες που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο απέλασης, εν όψει της αναμενόμενης έναρξης ευρείας κλίμακας επιχείρησης απελάσεων οικογενειών από κράτη της κεντρικής Αμερικής οι οποίες βρίσκονται στις ΗΠΑ παράτυπα.
Η δέσμευση ηγετικών στελεχών της θρησκευτικής οργάνωσης ήλθε δύο ημέρες αφότου η εφημερίδα The Washington Post αποκάλυψε πρώτη πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ σχεδιάζει να εξαπολύσει επιχείρηση ευρείας κλίμακας για να επαναπροωθήσει στα σύνορα εκατοντάδες οικογένειες χωρίς άδειες παραμονής, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο.
Οι προετοιμασίες του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας για την κλιμάκωση των απελάσεων μεταναστών από την κεντρική Αμερική, τις οποίες επιβεβαίωσαν πηγές στην κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, έγιναν στόχος επικρίσεων από υποψήφιους για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2016, καθώς και από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ηγετικά στελέχη του Sanctuary Movement, το οποίο προσέφερε άσυλο σε τουλάχιστον δέκα μετανάστες για να τους προστατεύσει από τον κίνδυνο απέλασης τους τελευταίους 18 μήνες, άσκησαν επίσης έντονη κριτική στα σχέδια αυτά την Παρασκευή, υπενθυμίζοντας την βιβλική ιστορία της γέννησης του Χριστού, στην οποία η Μαρία και ο Ιωσήφ αναζητούν καταφύγιο πριν από τη γέννηση του Ιησού.
«Ως ιερωμένοι γνωρίζουμε ότι κάθε οικογένεια είναι ιερή οικογένεια», σχολίασε η Άλισον Χάρινγκτον, πάστορας της Πρεσβυτεριανής Εκκλησίας του Σάουθσαϊντ στην Τουσόν, στην πολιτεία Αριζόνα. «Ανοίγουμε τις πόρτες μας στους σημερινούς Ιωσήφ και Μαρίες… Το δώρο που έχουμε να προσφέρουμε αυτήν την ημέρα των Χριστουγέννων είναι το δώρο του ασύλου» επισήμανε.
Η οργάνωση Sanctuary Movement, στην οποία σύμφωνα με την Χάρινγκτον ανήκουν περίπου 50 εκκλησίες από δέκα και πλέον πόλεις των ΗΠΑ, είχε απασχολήσει και πάλι τα αμερικανικά ΜΜΕ τον Ιανουάριο, όταν είχε προσφέρει άσυλο σε ναό στη Φιλαδέλφεια σε μία γυναίκα από την Ονδούρα τα δύο παιδιά της οποίας έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ. Εντέλει, η διαταγή απέλασης της γυναίκας αυτής ανεστάλη για δύο χρόνια.
Ο αιδεσιμότατος Νόελ Άντερσον, συντονιστής της συνεργαζόμενης οργάνωσης Church World Service, ανέφερε ότι οι εκκλησίες που υποστηρίζουν το δίκτυο του Sanctuary Movement είναι περίπου 300 σε 20 πολιτείες.
Μετανάστες από το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και τη Νικαράγουα φθάνουν στις ΗΠΑ κατά χιλιάδες μέσω Μεξικού από τις αρχές του 2014, ανάμεσά τους πολλοί ασυνόδευτοι ανήλικοι και ολόκληρες οικογένειες. Φεύγουν για να σωθούν από την ακραία φτώχεια και τη βία συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος στις χώρες τους.
Οι περισσότεροι τέθηκαν υπό κράτηση αφού παραδόθηκαν στα σύνορα ζητώντας άσυλο, και πολλοί αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τους αρχικούς ελέγχους εν αναμονή της διεκπεραίωσης των αιτήσεών τους.
Νόμος του 2008 στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων απαγορεύει την απέλαση με συνοπτικές διαδικασίες παιδιών από την κεντρική Αμερική, όπως θα συνέβαινε για παράδειγμα εάν είχαν την υπηκοότητα του Μεξικού ή του Καναδά.
Πηγές στην αμερικάνικη κυβέρνηση οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν επιβεβαίωσαν ότι η εκστρατεία της ομοσπονδιακής υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE) θα σηματοδοτήσει μία μετατόπιση από τη στοχοθέτηση προσώπων στη στοχοθέτηση οικογενειών με μέλη για τα οποία έχει εκδοθεί ήδη διαταγή απέλασης.
Εκπρόσωπος της ICE, που ερωτήθηκε γιατί η υπηρεσία βάζει πλέον στο στόχαστρο οικογένειες, απάντησε ότι η επιχείρηση θα έχει στόχο πρόσωπα που απειλούν την εθνική ασφάλεια, την ασφάλεια των πολιτών και την ασφάλεια των συνόρων «αφ’ εαυτών ή μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους».
Η Χάρινγκτον ωστόσο επισήμανε ότι η επιχείρηση θα θέσει σε κίνδυνο πρόσωπα που δεν είχαν χρόνο ή επαρκή νομική εκπροσώπηση για να ετοιμάσουν και να υποβάλουν αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου, ή πρόσωπα που «το σύστημα αντιμετώπισε με βιασύνη».
πηγή: Τα Νέα