Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022

«Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι ένα ρίσκο που αξίζει τον κόπο»

«Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι ένα ρίσκο που αξίζει τον κόπο» είναι ο τίτλος σημερινού άρθρου των Financial Times, ενώ στον υπότιτλο γράφει ότι «Η Ευρώπη θα μπορούσε να αντέξει το Grexit, αλλά με ένα τεράστιο κόστος μακροπρόθεσμα».

«Η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, καθώς το κόστος μίας εξόδου της χώρας θα ήταν πολύ μεγάλο και για την ίδια», τονίζει η εφημερίδα σε άρθρο γνώμης.

«Περισσότερο από μία συμβατική χρεοκοπία, η απόφαση για έξοδο από ένα νόμισμα προσομοιάζει με την ανατροπή των κανόνων του παιχνιδιού» σημειώνει, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο συνέβη μόνο σε στιγμές ιστορικής αποτυχίας, όπως όταν η Γερμανία της Βαϊμάρης εγκατέλειψε το παλιό μάρκο.

«Μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, η ανυποχώρητη στάση των ηγετών του έχει οδηγήσει σε περισσότερη συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Αυτό δεν είναι μόνο μία απειλή για να ευθυγραμμισθεί η Αθήνα», σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι πολλοί Ευρωπαίοι (περιλαμβανομένων των περισσότερων Γερμανών) θα προτιμούσαν να επιστρέψει η Ελλάδα στη δραχμή. Και το κάνουν αυτό, με τη φανερή εμπιστοσύνη ότι δεν θα προκαλούνταν μία υπαρξιακή κρίση για την Ευρώπη.

«Υπάρχουν φωνές, πέραν της Αθήνας, που βλέπουν τώρα την έξοδο της Αθήνας από το ευρώ ως τον καλύτερο τρόπο για να αποκατασταθεί η μοίρα της Ελλάδας» αναφέρει το άρθρο, προσθέτοντας ότι είναι λάθος αυτή η απερίσκεπτη θέση. «Αντί να πυροδοτήσει μία νέα εξαγωγική οικονομία, το Grexit θα παρέτεινε την περίοδο της σύνθλιψης του βιοτικού επιπέδου (της Ελλάδας) και της μετανάστευσης», σημειώνει.

«Ο εφησυχασμός της Ευρώπης είναι ακόμη περισσότερο ακατανόητος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το 98% μίας μεγάλης οικονομίας μπορεί να προστατευθεί από την αποτυχία μίας μικρής οικονομίας και ορισμένοι θα καλωσόριζαν την αποχώρηση ενός συχνού ταραχοποιού. Αλλά, ένας τέτοιος ωφελιμιστικός υπολογισμός παραβλέπει την ουσία. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα υφίστατο βαρύ πλήγμα: η αναπόφευκτη ελληνική χρεοκοπία θα αποθάρρυνε τους ψηφοφόρους στις πλουσιότερες χώρες από το να βοηθήσουν ξανά στο μέλλον τους γείτονές τους που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Δεν θα είχε μεγάλη σημασία πώς η Ευρώπη θα άντεχε την άμεση καταιγίδα. Η εικόνα μίας χώρα που θα έφευγε θα καθιστούσε νοητό ότι ήταν έως τότε αδιανόητο», σημειώνει η εφημερίδα και καταλήγει:

«Η έξοδος από το ενιαίο νόμισμα αποτελεί το είδος «του άγνωστου άγνωστου», έναντι του οποίου δεν μπορούν να προετοιμασθούν επαρκώς ούτε οι αγορές ούτε οι πολιτικοί. Το ευρωπαϊκό σχέδιο θα υφίστατο το πρώτο σοβαρό πλήγμα από τη δεκαετία του ’50. Ανεξάρτητα από το πόσο μικρή είναι η Ελλάδα ή πόσο απογοητεύουν οι ηγέτες της, είναι πολύ καλύτερο για την Ευρώπη να κρατήσει την Αθήνα στο «μαντρί»».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων