Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Στην έκθεσή της για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα σημειώνει ότι αν καθυστερήσει κι άλλο η συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα υπάρχει η ισχυρή πιθανότητα εκδήλωσης πιέσεων σε ομόλογα άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Αυτό θα σημαίνει αύξηση του «ασφαλίστρου κινδύνου» που ζητούν οι επενδυτές για να αγοράσουν αυτά τα ομόλογα.
Συνακόλουθα μιλάμε για αύξηση των επιτοκίων, spreads και εν τέλει στο κόστος δανεισμού για τις χώρες αυτές.
«Η απουσία μιας συμφωνίας για τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές (στην Ελλάδα), αυξάνει τον κίνδυνο μιας ανοδικής προσαρμογής των ασφαλίστρων κινδύνου που ζητούνται για τα πιο ευάλωτα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της ΕΚΤ.
Παράλληλα σημειώνεται ότι «Η χρονοβόρα και αβέβαιη διαδικασία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της νεοσύστατης ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της, συνέβαλε στην περιόδους έντονης αστάθειας στις ελληνικές αγορές».
Αυτό που είναι επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι οι αρνητικές επιπτώσεις στην κεφαλαιαγορά θα επεκταθούν και στην ήδη αδύναμη κερδοφορία των τραπεζών. Συνεπώς μιλάμε για πραγματικό κίνδυνο όλου του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος αφού είναι εντελώς αφελές να θεωρηθεί ότι ένα τέτοιο ντόμινο επιδράσεων σε εθνικές τράπεζες θα αφήσει κάποιες από αυτές αλώβητες.
Από την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη νέα κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο ότι το μόνο που κρατάει τους εταίρους μας από το να τραβήξουν την πρίζα της χρηματοδότησης της Ελλάδας είναι ο άμεσος και απτός κίνδυνος που μέχρι και οι τεχνοκράτες του Brussels Group θα πρέπει να αντιλαμβάνονται. Παράλληλα με το γεωπολιτικό μέρος των συνεπειών της αποσταθεροποίησης της χώρας και του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος, φαίνεται πως ακόμη υπάρχει το περιθώριο πίεσης προς τους δανειστές να διανύσουν το 1/3 του δρόμου, όπως είχε χαρακτηριστικά δηλώσει ο Γιάνης Βαρουφάκης, ώστε να συναντήσουν την Ελλάδα που ήδη έχει κάνει τα 2/3 αυτής της απόστασης.