Γράφει ο Γεράσιμος Ταυρωπός
Στο χαώδες πλαίσιο των διαρροών, πληροφοριών, δηλώσεων και πυκνής αρθρογραφίας για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών, φαίνεται σαν να μην υπάρχει κανένα «σημείο προσανατολισμού»: όλα εμφανίζονται πιθανά, από το Grexit μέχρι τη συμφωνία.
Ωστόσο, υπάρχει ένα σημείο προσανατολισμού αρκετά ασφαλές: η επικαιροποίηση της έκθεσης αποτίμησης της κατάστασης από την πλευρά των «θεσμών». Η τελευταία τέτοια έκθεση έχει ημερομηνία 10 Δεκεμβρίου 2014, η δε σημασία της γίνεται εύκολα αντιληπτή αν πάρει κανείς υπόψη του ότι σε στιγμές επίδειξης αδιαλλαξίας, η γερμανική ηγεσία αναφερόταν ακριβώς σε αυτή την έκθεση για να θέσει τις απαιτήσεις για υιοθέτηση των σκληρών μέτρων του mail Χαρδούβελη. Άλλωστε, το ίδιο το mail Χαρδούβελη, είχε συνταχθεί βάσει αυτής της έκθεσης αποτίμησης. Για την ανάγκη μιας τέτοιας αποτίμησης, με συνολικά μάλιστα χαρακτηριστικά, μίλησε πρόσφατα και το ΔΝΤ, στη διάρκεια των συναντήσεων του κ. Βαρουφάκη με την κ. Λαγκάρντ στις ΗΠΑ.
Το «χάος» των διαπραγματεύσεων, λοιπόν, θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει όταν οι δανειστές θεωρήσουν ότι επέστη ο χρόνος για να δημοσιοποιήσουν τη νέα έκθεση αποτίμησης. Το περασμένο Σάββατο 18 Απριλίου, πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group στο Παρίσι, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε προαναγγείλει μια τέτοια έκθεση αποτίμησης από τους θεσμούς, που θα είναι διαθέσιμη και θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης στο Eurogroup της Παρασκευής 24 Απριλίου στη Ρίγα. Είναι η πρώτη φορά στο διάστημα των διαπραγματεύσεων που αυτή η σημαντική έκθεση έρχεται τόσο κοντά, προαναγγέλλεται σαν επικείμενη.
Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει πράγματι μια τέτοια έκθεση μέχρι την Παρασκευή. Ο λόγος είναι ότι μια τέτοια έκθεση έχει «οριστικό» χαρακτήρα όσον αφορά το πλαίσιο των απαιτήσεων των δανειστών. Ιδιαίτερα η γερμανική ηγεσία, είναι φανατικά προσηλωμένη στην αρχή ότι βάση της ευρωπαϊκής ενοποίησης είναι η αξιοπιστία των δεσμεύσεων και κατ’ επέκταση η αξιοπιστία των επίσημων κειμένων. Σε αυτή τη βάση, για τον Σόιμπλε κυρίως αλλά και για τους δανειστές ευρύτερα, οι επίσημες εκθέσεις, από τη στιγμή που θα δημοσιοποιηθούν, δεν αλλάζουν!
Αν λοιπόν μέχρι την Παρασκευή, ή κάποια στιγμή αργότερα, δημοσιοποιηθεί αυτή η έκθεση αποτίμησης, θα σηματοδοτεί ένα ανελαστικό πλαίσιο για τις εκτιμήσεις και τις απαιτήσεις των δανειστών. Και θα σημαίνει δύο πράγματα: Είτε πως οι διαπραγματεύσεις βαίνουν προς την επιτυχή τους ολοκλήρωση είτε πως οι δανειστές στέλνουν μέσω της έκθεσης ένα τελεσίγραφο προς την ελληνική κυβέρνηση.
Εν αναμονή λοιπόν…